Wethouder Gerard Slegers (verkeer, CDA) zet fors aan in de brief aan de raad waarin hij de consequenties van het afschieten van de parkeervisie op een rijtje zet.
Volgens Slegers was de parkeervisie ‘een belangrijk instrument om op de veranderende mobiliteitsbehoeften te kunnen sturen’. Nu de visie verworpen is, maakt Slegers en de rest van het college zich zorgen over de ‘leefbaarheid van de stad en de veiligheid en gezondheid van onze inwoners’.
Vastlopen
Het niet aannemen van de parkeervisie heeft gevolgen voor de ‘mobiliteitstransitie en de kwalitatieve groei binnen de gemeentegrenzen’ aldus het college: ‘Immers, de auto neemt openbare ruimte in die niet voor andere functies kan worden gebruikt’. Woningbouw, groen, sport, bedrijven, winkels en maatschappelijke voorzieningen kunnen daar last van krijgen.
‘Ook zal de stad eerder ‘vastlopen’ als niet tijdig ‘de overgang wordt gemaakt naar relatief minder autogebruik en -bezit ten gunste van meer lopen, fietsen, OV en deelautogebruik.’
Het belangrijkste is wel dat er minder gebouwd kan worden:
‘De corporaties hebben aangegeven dat, door het niet aannemen van de parkeervisie, zij in nieuwbouwprojecten meer geld zullen moeten investeren in parkeerplaatsen, wat ten koste zal gaan van het aantal woningen, de kwaliteit van die woningen en/of de schaarse ruimte die nodig is voor een kwalitatief leefbare stad.’
Alle projecten waar de bouw nog niet van is gestart, ondervinden hinder van het niet vaststellen van de parkeervisie aldus de Raadsinformatiebrief. Zaanstad wil de komende jaren 16.000 woningen realiseren. Dat gaat om ongeveer 90 projecten die in de ‘dynamische planvoorraad’ zijn opgenomen. Een deel van die projecten is al in een vergevorderd stadium, maar:
‘Bij het niet aannemen van de parkeervisie treden in meer en mindere mate knelpunten op bij ongeveer 53 projecten met in totaal 9.400 woningen.’
Vertragen
Problemen gaan zich voordoen in Zaandam Oost (Poelenburg), Kogerveldwijk, Zaandam-centrum, Oostzijderpark, Hondemansstraat, Hembrugterrein, Achtersluispolder en Zuiderhout Noord en het Gasfabriekterrein in Wormerveer.
‘Het ontbreken van een duidelijke parkeervisie kan de voortgang van deze projecten vertragen of zelfs onmogelijk maken.’
Bij de 9.400 woningen waar knelpunten worden verwacht, wordt voor een deel gebruik gemaakt van subsidies van het Rijk, en ‘niet of niet volledig nakomen van de afspraken met het Rijk en andere overheden kan ertoe leiden dat Zaanstad subsidies moet terugbetalen.’
Verkiezingen
Parkeren en bouwen worden speerpunten bij de raadsverkiezingen van 2026. Het college neemt een duidelijk standpunt in: zonder strakkere parkeernormen komt het bouwen in gevaar. De parkeervisie waarin dat werd voorgesteld is overigens afgeschoten onder leiding van coalitiepartij VVD die werd gesteund voor coalitiegenoten POV en CDA. Ook DZ, LZ, Groep Lassooy, PVV en DENK stemden tegen de visie.
D66 gaat een tegenactie beginnen. De partij maakt zich ‘grote zorgen en gaat actie ondernemen om de raad in beweging te krijgen’. Bij het Zaanstad Beraad van 8 mei worden wethouder Slegers door Flip Hoedemaeker aan de tand gevoeld, het college kan best ingrijpen volgens hem:
‘Het instellen van ruimere of striktere parkeernormen is volgens antwoorden op onze technische vragen een collegebevoegdheid, dus wij begrijpen niet goed waarom het College niet in ieder geval de woningbouwcorporaties uit de brand helpt door de normen uit 2024 van het CROW te hanteren. Dit kan niet wachten tot na de verkiezingen van volgend jaar, dit College en deze coalitie moet hier actie op ondernemen.’
Door Piet Bakker op basis van Raadsinformatiebrief ‘Gevolgen niet aannemen parkeervisie auto- en fietsparkeren 2024’. Foto: bouwterrein Hondemanstraat, Zaandam (De Orkaan).
Het is absurd als je de cijfers er bij pakt dat men autoluw wilt bouwen. Dit is een stad waar men een auto wilt en vaak moet hebben.
Daarnaast is het totale onzin dat ze dan geen groen kunnen zetten. Uit onderzoek de ook op de Orkaan is gepubliceerd zie je dat er zeer weinig groen te vinden is. Doen alsof dit groen verdwijnt is onzin.
De gemeente moet gewoon projectontwikkelaars dwingen de grond in te gaan en ondergronds parkeerplaatsen te ontwikkelen. Maar zoals hier al betoogd is gaat dat ten koste van de winstgevendheid en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. De gemeente heeft huizen nodig om belasting te heffen en de ontwikkelaar wil gewoon geld verdienen en de burger/ondernemer is de verliezende derde.
Zoals gezegd het ontbreekt aan visie. Het is overduidelijk ook dat de elektrische auto’s nodig zijn straks voor de energietransitie. Er komen steeds meer stekker auto’s die kunnen opladen en ontladen. Hiermee kan de druk op het elektriciteitsnet gereguleerd worden. Echter wil gemeente Zaanstad geen auto’s en voor de toekomst een probleem creëren.
Een zegen voor de gemeente en haar inwoners is deze royaal bezoldigde faalhaas inderdaad niet. De schaamte voorbij. Bah.
Voor visie m.b.t. verkeer en parkeer problemen moeten de inwoners van Zaanstad helaas niet bij deze wethouder zijn.
Update: We hebben inmiddels besloten er een agenda-initiatief van te maken, dan kunnen we onze vragen ook aan de andere fracties stellen.
toch altijd grappig dat visies nooit betrekking hebben op hun eigen leefomstandigheden. Dat auto's een probleem zijn is duidelijk , maar ze geen plek gunnen en met slinkse manieren mensen laten dénken dat er wel voor plek gezorgd word maar na beslissing van komen wonen ontdekken dat ze er ingeluisd zijn en geen enkel recht hebben op wat hun voorgehouden is maakt het er niet beter op. Het vertrouwen in de Visie van gemeentelijke personen is daardoor behoorlijk gekrompen tot éérst zien dan geloven. tot nu toe zijn er tonnen aan onderzoeken geweest en geen concrete verbeteringen behalve de belofte dat er aan gewerkt word. ik denk dat iedereen de voorbeelden wel weet. wat uiteraard ook meespeelt is de m2 prijs en de invloed van investeerders in hun jacht naar winstgevende bouw projecten. Zaanstad was een arbeiders gemeente maar onder druk van de bleedout uit Amsterdam met expats word het een 2de Amsterdam Noord. onbetaalbaar wonen zonder vrijheid van vervoerskeuze voor je 40 urige werkweek op locatie voor de jan modaal mensen die niet de luxe hebben om thuis te werken wanneer ze willen en gewoon in de file met hun autotje staan of veestapel vervoer dat de NS levert voor dure kaartjes.
lekker zo door gaan..
misschien moet je bouwen en woonwijken ontwerpen voor de bewoners hun leefgeluk en niet kijken naar co2 uitstoot terwijl we overal verarmd uranium in de lucht knallen en hele beton steden tot schroot bombarderen. hoe zit het met die co2? we kunnen niet alles op lossen maar gewoon 1 auto per huisnummer parkeerplaats moet toch wel lukken? voortuinen met parkeer verplichten als je een auto hebt. en anders lekker plantjes en een fietsenrek jou keus.
Je moet wethouder Slegers nageven dat hij een meester is in manipuleren. Hij voorzag het allemaal maar werd niet begrepen. Het loopt gierend uit de hand dus snel de handjes onder de kraan en schoon wassen.
Het pluche zit lekker, dus kin voorruit want ik heb de visie die Zaanstad nodig heeft.
in oud zaandijk wordt straks ook gebouwd (pielekenrood) autoluw wordt de wijk er is al geen parkeerplaatsen voor de bewoners laatstaan voor die bewoners we wachten af
Gerard Slegers heeft ooit in de buurt van de Zaandijkerkerk een rondje gelopen en de bewoners medegedeeld dat er geen parkeerproblemen zullen onstaan (destijds) door de bouw van “Het Hofje van Zaandijk”. Het tegendeel blijkt inmiddels waar..
Tegen alle regels, beloftes en vergunningen in, is bijvoorbeeld de parkeerplaats naast het Pielkenrood terrein volgestort met puin. Iets wat volgens Gerard Slegers nooit zou gebeuren…
Deze man maakt het zichzelf wel heel erg moeilijk op deze manier.
Het blijft onbegrijpelijk dat deze man zich op deze manier kan blijven manifesteren.
Wat echt zou helpen is een wethouder met visie en niet één die onderzoek na onderzoek laat doen naar zaken die al meer dan 10 jaar bekend zijn en er vervolgens zoals verwacht niets mee doet. (Voor insiders: de ontsluiting van de westelijke wijken)
Helaas zit die dus niet op die plek waar iemand hoort te zitten die wel weet hoe e.e.a. aan te pakken i.p.v. onderzoeken laten doen resp. wel een aktie onderneemt die een flop wordt (fietspaden op brug enz.)
Zaanstad maakt zich erg druk om de parkeervisie,maar denkt niet aan ouderen die gelukkig mobiel nog ergens kunnen komen.(auto).
Maar ja aan de ouderen wordt wijnig gedacht.