‘Het is buiten mijn macht gebeurd, het is Gods wil,’ zei de Syrische Krommenieër M. (35) in een verklaring na een aanrijding in de Kerkstraat in Wormerveer waarbij in juni 2023 een fietsster zwaargewond raakte.
Het Openbaar Ministerie houdt hem wel degelijk verantwoordelijk voor het ongeluk en eist een taakstraf van 100 uur, plus een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van zes maanden.
Vandaag – 1 mei 2025 – boog de meervoudige kamer in Alkmaar zich over het voorval dat op 24 juni 2023 plaatsvond. Het slachtoffer en een eventuele raadsman waren niet aanwezig. Verdachte M. verscheen wel, samen met zijn advocaat en een tolk, omdat hij geen Nederlands spreekt en het maar deels verstaat.
Aanrijding
Iets minder dan twee jaar geleden, op 24 juni 2023, rond 12.45 uur, reed een vrouw op haar elektrische fiets op de Kerkstraat in Wormerveer, vlak voor de Vaartbrug richting Krommenie. Net voor de brug haalde ze twee jonge fietsers in.
Kort daarna naderde van achteren een Mercedes-bestelbus, bestuurd door M., die op zijn beurt de vrouw inhaalde terwijl zij nog bezig was met haar eigen inhaalmanoeuvre. Op die plek versmalt de weg: de rijbaan voor auto’s gaat van twee naar één strook, terwijl de fietsstroken aan beide zijden blijven bestaan.

Tijdens het passeren raakte de rechterbuitenspiegel van de bus het linkerhandvat van het stuur van de vrouw. Daarna kwam haar linkerfietstas in contact met de rechter schuifdeur van het voertuig. Ze viel op het wegdek en liep ernstig lichamelijk letsel op, waaronder een schedelbasisfractuur, meerdere gebroken ribben, een hersenschudding, bloed in de borstkas en een bekkenbreuk.
Ze verbleef wekenlang in het ziekenhuis en moest langdurig revalideren. Nog steeds heeft ze zowel lichamelijk als mentaal veel klachten. Zo heeft ze moeite met staan en ziet ze slecht.
Beelden van de plek na het ongeval:
Fietsstrook
Tijdens de zitting werd uitgebreid stilgestaan bij de camerabeelden van het ongeval, die ook door de politie zijn geanalyseerd. Volgens het politierapport reed M. met zijn bestelbus deels over de witte markering en nam hij het bochtje richting de brug vrij scherp. M. ontkent dat en houdt vol dat hij op de rijbaan bleef.
Ook de rechter merkte tijdens het bekijken van de beelden op dat het lijkt alsof M. deels over het fietspad rijdt. M. betwist dat en zegt dat de beelden van te slechte kwaliteit zijn om dat met zekerheid te zeggen. Wat zichtbaar is, is volgens hem de schaduw van zijn bus. Hij benadrukte dat hij de weg goed kent, er vaak rijdt en naar eigen zeggen voldoende afstand hield.
M. vertelde dat het ongeluk grote gevolgen voor hem heeft gehad. Hij kampt met psychische klachten, heeft amper nog werkopdrachten en tienduizenden euro aan schuld. Hij is thuis bij het slachtoffer langs geweest om een bloemetje te brengen. Ook deed hij een poging tot mediation, maar die werd afgewezen.
‘Ik wil niet de reden zijn dat iemands leven wordt verwoest.’
Eis
Waar het in de rechtszaak om draait, is de vraag of M. schuld heeft aan het ongeluk. Het Openbaar Ministerie verwijt hem dit op basis van artikel 6 van de Wegenverkeerswet: aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag. Als dat niet bewezen kan worden, geldt artikel 5 als alternatief: gevaar op de weg veroorzaken.
Volgens de officier van justitie haalde M. drie fietsers in op een versmallend weggedeelte, gaf hij te weinig ruimte en raakte hij de vrouw met zijn spiegel. Er was geen tegenliggend verkeer, dus hij had kunnen inhouden.
De eis: een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijk rijverbod van zes maanden. De advocaat van M. vroeg om vrijspraak en wees op twijfel over de toedracht. Volgens haar is niet uitgesloten dat de vrouw ten val kwam door een cardiale oorzaak, zoals een hartritmestoornis.
De rechtbank doet op 15 mei uitspraak over de zaak.
Door: Nick Boeske. Info: zitting en eerder artikel. Foto’s: De Orkaan, Michel Schermer en Google Street view.
Het rechtssysteem van Nederland klopt echt voor geen meter rij je een fietser voor zijn of haar sokken dan 100 uur taakstraf ,
Als je na een feestje met de brommer staande wordt gehouden vroeg in de ochtend niemand op straat en het blijkt dat je iets teveel hebt gedronken en ook een pilletje hebt gebruikt dan ga je 3 jaar helemaal door de vernieling bloedonderzoeken verplichte cursus volgen a 1500 euro op een tijdstip wat absoluut niet uitkomt en ook nog eens boete bijna 1000 euro en 3 jaar onder zwaar toezicht daar klopt toch helemaal niets van ?
Het is mij niet duidelijk waarom het bestraffen voor het deelnemen aan het verkeer onder invloed van drank en drugs niet zou kloppen. Je maakt een keuze, en dat heeft consequenties.
(En dan "iets teveel" is vermoedelijk iets meer dan "iets" geweest.)
Onder invloed van alcohol en drugs gewoon op de brommer stappen, gepakt worden, flink bestraft worden en dan gaan lopen miepen. Dat vind ik héél bijzonder. Hopelijk is de straf een waarschuwing om dat soort fratsen niet meer uit te halen.