100 jaar H. van Langelaar, de bijzonder gewone verswinkel (video)

‘Wanneer beginnen jullie?’ vraag ik Hennie van Langelaar aan de telefoon. 

‘7.00 uur’ zegt hij. 

En hoewel dat voor een verwende Orkaan-redacteur midden in de nacht lijkt, sta ik er stipt op tijd. Maar 7.00 uur blijkt niet helemaal waar te zijn. Hennie hangt zijn vlaggen op en zet de borden op z’n stoep. Maar de winkel draait al op volle toeren. 

Op 3 december van dit jaar bestaat Van Langelaar 100 jaar. Alle reden om er eens langs te gaan. 

Het zou geen reclamefilm worden. Gewoon de camera van de IPhone gericht op een heuse buurtwinkel in een stadse arbeiderswijk (Schoolmeestersstraat 62, Zaandam, hoek Rosmolenstraat). De missie is geslaagd. Het werd geen commercial omdat alles wat ik heb mogen filmen onrecht doet aan de beleving die je hebt als je er zelf binnenstapt. 

De geur van het verse brood, de manier waarop klanten gezien en begroet worden door Carolien, Tine, Annemieke, Ramon en Hennie*, het onmetelijke assortiment op de beperkte vierkante meters. ‘Een uitstervend ras’ zegt Hennie zelf over zijn winkel, en zoon Ramon garandeert niet dat ze er over 100 jaar nog zijn. Wat hoop ik van wel!

*Op Zaterdagen staat ook dochter Saskia in de winkel. En medewerkster Anita zie je niet op beeld want die werkte in de middag.

Door: Merel Kan 

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Herman Rolsma

  Leuk filmpje, fijne familie, altijd eerlijk en correct. Hoop dat ze nog lang door kunnen gaan

 • C Staat

  Top om deze winkel in de buurt te hebben. Bestel er regelmatig brood. Aardige mensen. Hoop dat ze nog een tijd blijven zitten daar.

 • Heel mooi gemaakt Merel. En ja,we zijn trots op onze zaak en doen het met veel plezier en we hebben goed en gezellig personeel.

 • Koos en Ria Visser

  Familie Langelaar,

  Van harte gefeliciteerd met jullie 1️⃣0️⃣0️⃣ jarige bestaan van de winkel

  Groeten van Ria en Koos Visser

 • Karin Ross

  Wat een mijlpaal. Van harte gefeliciteerd met het 100 jarig bestaan. Top.

 • De Koninklijke Langelaar. Top winkel 👍

 • Alie van der velde

  geweldige winkel ,heb er met veel plezier 21 jaar gewerkt.Er is op zaterdag ook nog een extra hulp Rick ,mijn kleinzoon.

 • Kees Faber

  woon er tegen over, zie Henny van langelaar elke ochtend al vroeg aan de gang, zes dagen per week, een hard werkende familie die het zeker niet kado krijgen, had er geen idee van dat daar zo hard gewerkt wordt, en inderdaad alles lekker vers wij zijn er blij mee op naar de volgende 100 jaar(ramon en sas)

 • Christien Janson

  heb daar om de hoek gewoond. Altijd een fijne winkel met goede spullen. Gefeliciteerd met jullie jubileum!

 • Wendy Kind

  Wat een mooie winkel! Ik kende ‘m niet, maar ik kom snel langs. Als nieuwe klant.

 • Heleen van Waarden-Weiss

  Van harte gefeliciteerd met het jubileum!
  Bij mijn moeder werden jarenlang de boodschappen bezorgd, ook nog toen ze in Krommenie ging wonen! Wat was ze er blij mee

 • Gefeliciteerd met het honderd jarige bestaan, Heerlijke winkel, super vriendelijke mensen, waar de service nog hoog aangeschreven staat.We wonen niet dichtbij, maar rijden graag een stukje om , om te genieten van het Heerlijke brood, en de vers gesneden vleeswaren en kaas.

 • Herman Rolsma

  gefeliciteerd

 • Betty Weijermars

  Op zoek naar een Kees van Langelaar van Texel (over de 90 als hij nog leeft), vind ik dit filmpje van jullie jubileum.
  Wat bijzonder en wat een energie en warmte om dit zoveel jaren met allerlei ups en downs vol te houden.
  Topsport lijkt me. Dat zie je ook wel aan de bouw van de mannen. Wat een doorzettingsvermogen en liefde voor het vak, de winkel, de locatie. En liefde voor elkaar.
  Van harte gefeliciteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *