100 jaar H. van Langelaar, de bijzonder gewone verswinkel (video)

‘Wanneer beginnen jullie?’ vraag ik Hennie van Langelaar aan de telefoon. 

‘7.00 uur’ zegt hij. 

En hoewel dat voor een verwende Orkaan-redacteur midden in de nacht lijkt, sta ik er stipt op tijd. Maar 7.00 uur blijkt niet helemaal waar te zijn. Hennie hangt zijn vlaggen op en zet de borden op z’n stoep. Maar de winkel draait al op volle toeren. 

Op 3 december van dit jaar bestaat Van Langelaar 100 jaar. Alle reden om er eens langs te gaan. 

Het zou geen reclamefilm worden. Gewoon de camera van de IPhone gericht op een heuse buurtwinkel in een stadse arbeiderswijk (Schoolmeestersstraat 62, Zaandam, hoek Rosmolenstraat). De missie is geslaagd. Het werd geen commercial omdat alles wat ik heb mogen filmen onrecht doet aan de beleving die je hebt als je er zelf binnenstapt. 

De geur van het verse brood, de manier waarop klanten gezien en begroet worden door Carolien, Tine, Annemieke, Ramon en Hennie*, het onmetelijke assortiment op de beperkte vierkante meters. ‘Een uitstervend ras’ zegt Hennie zelf over zijn winkel, en zoon Ramon garandeert niet dat ze er over 100 jaar nog zijn. Wat hoop ik van wel!

*Op Zaterdagen staat ook dochter Saskia in de winkel. En medewerkster Anita zie je niet op beeld want die werkte in de middag.

Door: Merel Kan 

Deel dit artikel:

13 reacties

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *