100-jarig Op den Velde Hofleverancier!

In 1921 leende Jan op den Velde 100 gulden van de familie Verkade, waarmee hij op 22 juli van dat jaar een bedrijf oprichtte dat drijfriemen maakte en handelde in olieproducten. 100 later is de Op den Velde Groep een toonaangevende onderneming die handelt in staal en industrieproducten.

Op maandag 25 oktober krijgt de firma Op den Velde het predicaat hofleverancier uitgereikt.

Bij de officiële uitreiking aan directeur Wout op den Velde, zullen onder meer commissaris van de Koning Arthur van Dijk en wethouder Gerard Slegers aanwezig zijn.

Tijdens de oorlogsjaren ging een deel van de familie in het verzet. Na de oorlog zette Jan het bedrijf voort, samen met één van zijn vijf zonen, Jan jr. In 1958 kwam kleinzoon Hans het bedrijf versterken. Wout op den Velde is de vierde generatie.

Op den Velde verlegde in de afgelopen decennia het werkterrein van de Zaanstreek naar heel Nederland en ook daarbuiten en levert “een breed totaalpakket aan industrieproducten” en stalen buizen en profielen.

Op den Velde zat vroeger aan de Westzijde, maar nu al jaren op de Kleine Tocht in Zaandam. Er zijn ook vestigingen in Amsterdam, Hoorn, Beverwijk, Rotterdam en Alkmaar.

“De Koning kan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn.”

De uitreiking is maandag 25 oktober om 14.00 uur aan de Kleine Tocht.

Een film van Monumenten Spreken over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin ook de rol van Op den Velde aan de orde komt is op YouTube te bekijken.

Op den Velde staat op plaats 101 bij de Oudste Zaanse bedrijven.

Vorige maand werd Pfann Schoenen hofleverancier. Andere ‘Koninklijke’ Zaanse bedrijven zijn Dekker Watersport (Zaandam), Joh. Schol (Zaandam), Drukkerij Van Wijk (Oostzaan), Zaanlandia Bekker Blik (Krommenie), Van Zijp Juweliers (Zaandam), Vouwkartonnages Remmert Dekker (Wormer), Floris (Wormerveer) en Piet de Wit Tweewielers (Wormer/Wormerveer).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *