Niet de Koning zelf, maar zijn plaatsvervangers Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester Jan Hamming komen vrijdag een ‘wapenschild’ (bordje) bij schoenwinkel Pfannini aan de Gedempte Gracht onthullen.

Pfann Schoenen ontvangt het predicaat Hofleverancier omdat de zaak dit jaar 100 jaar bestaat.

Alleen “kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio” kunnen hofleverancier worden. En “de bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf.”

Burgemeester Jan Hamming zegt in het persbericht van Zaanstad:

“als ik de afgelopen tijd één ding geleerd heb, dan is het wel dat het Zaanse ondernemersbloed overal te vinden is. In alle sectoren. Pfann Schoenen is ook zo’n mooi Zaans familiebedrijf. Een bedrijf om als gemeente, als gemeenschap trots op te zijn!”

Zaanstad zocht de geschiedenis van Pfann uit:

De basis van de huidige Pfann winkels werd gelegd in 1921.Toen schreef Jan Hendrik Pfann (1892-1968) zich in bij de Kamer van Koophandel als schoenmaker en vestigde zich in de Golofkinstraat te Zaandam. De zaak liep voorspoedig en al snel werd er verhuisd naar een groter pand in de Krugerstraat. Het hart van de oprichter lag geheel bij de reparatie van schoenen en hij genoot dan ook een grote reputatie als schoenhersteller.

“Pfann is de man die ‘t repareren kan” was in die jaren een veelgehoorde slogan.

Ook was hij actief in de schoenmakersbond en had hij een patent op een door hem uitgevonden rubberen zool, de bijna onverslijtbare Varu-zool waarop hij jarenlang gebruik kon garanderen. De intrede van zijn zoon in de zaak, leidde tot een accentverlegging. Behalve de reparatie stortte deze zich in de jaren veertig op het aan de man brengen van lederwaren, klompen, laarzen, pantoffels en werkschoenen. In 1957 opende de familie de eerste echte schoenenwinkel, tegenover de schoenmakerij. In 1971 werd een nieuw pand aan de Rozengracht betrokken.

De bouw van winkelcentrum Rozenhof zorgde voor een omwenteling bij het familiebedrijf. Pfann Schoenen huurde daar als eerste een locatie en dit filiaal kreeg tevens een nieuwe naam: Pfannini Schoenmode. Na vijf jaar Rozenhof was Pfannini uit zijn jasje gegroeid en werd in 2000 de winkel aan de Gedempte Gracht geopend. Door de jaren had de familie ook nog winkels in Amsterdam (verkocht) en Den Helder (gesloten). Momenteel is de vierde generatie Pfann eigenaar van twee winkels in Zaandam.

Andere ‘Koninklijke’ Zaanse bedrijven zijn Dekker Watersport (Zaandam), Joh. Schol (Zaandam), Drukkerij Van Wijk (Oostzaan), Zaanlandia Bekker Blik (Krommenie), Van Zijp Juweliers (Zaandam), Vouwkartonnages Remmert Dekker (Wormer), Floris Groep (Wormerveer) en Piet de Wit Tweewielers (Wormer/Wormerveer).

Pfann staat op plek 97 bij de oudste Zaanse bedrijven.

Foto boven: Pfann aan de Rozengracht (Gemeentearchief Zaanstad, Wim de Jong, 2008), foto onder: de sneakers van De Orkaan, gekocht bij Pfannini.