1000 woningen op Hembrugterrein

Zaanstad wil meer woningbouw op het Hembrugterrein.

Eerst werd gedacht aan maximaal 500 huizen. Nu wordt dat verdubbeld naar 1000 (120.000 m2).

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het voormalig defensieterrein en werkt nauw samen met Zaanstad en de provincie Noord-Holland aan de herontwikkeling van dit gebied.

De gemeente:

Het terrein trekt nu al creatieve bedrijvigheid, ambachtelijke bedrijven, horeca, recreatie en evenementen. Om de kwaliteit van het geheel te waarborgen is het maximum aan bedrijfsfuncties en woonruimtes samen vastgesteld op 180.000 vierkante meter. Op verzoek van de eigenaar stelt het college de gemeenteraad nu voor om daarvan maximaal 2/3 te bestemmen voor woningbouw. Dat zorgt globaal voor een verdubbeling van het eerder voorziene woningaantal.

Volgens de gemeente is er grote behoefte aan woningen in Zaanstad en in de regio.

In het gebied blijven volgens Zaanstad voldoende aantrekkelijke plekken voor bedrijven. Op dit moment zijn er al meer dan 30 ondernemingen actief op het Hembrugterrein. Die bieden op 30.000 m2 ongeveer 350 arbeidsplaatsen. Uiteindelijk kan dat oplopen tot 750 arbeidsplaatsen.

Wethouder Dennis Straat zegt in het persbericht van de gemeente:

“Het wonen zorgt bijvoorbeeld voor meer levendigheid, een betere aansluiting bij andere wijken in Zaanstad, grotere sociale veiligheid en voor een klantenkring voor de ondernemers op het terrein. Het samengaan van wonen en werken past ook prima bij de onlangs vastgestelde toekomstvisie MAAK.Zaanstad, waarin een grote ambitie voor binnenstedelijk bouwen en voor menging van functies op bedrijfsterreinen is opgenomen.”

Het kaartje links boven is van het oude plan waarbij er nog voor 500 woningen ruimte was gereserveerd. Ook daar waren overigens al opties voor uitbreiding van dat arsenaal in opgenomen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Erik Esteie

  Ik hoop dat er niet gewoond gaat worden ten zuiden van de Artillerieweg, laat dit gedeelte alsjeblieft zoals het is en ontwikkel de bebouwing verder in de richting van bv het westergasterrein in Amsterdam

  Voor je het weet krijg je weer allerlei nimby’s die gaan lopen zeuren over hun dag en nacht rust

  Bebouw de boel in de richting van de Den Uylbrug met woningen en zet er een paar mooie hoge torens neer maar niet op het nu bebouwde deel van de stelling van Amsterdam

 • Erik Esteie

  Wat misschien een aardig idee is is om de kermis die jaarlijks op de Burcht plaatsvind te verplaatsen naar het hembrugterrein, daar is veel meer ruimte en dan kan de kermis 2 of 3 keer zo groot worden en wordt de kermis groter dan die in bv Hoorn

  De kermis op de Burcht heeft in ieder geval geen echt toekomst meer gezien de ideeen die er zijn voor de Burcht

 • jan koster

  pomp het vol met amsterdammers; dan komt er ook een fatsoenlijke pont!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *