In totaal zijn er 111 wapens en 220 stuks munitie ingeleverd tijdens de recente wapeninleveractie in Zaanstad. Daarbij zaten vier kapmessen, acht vlindermessen, twee zwaarden, acht gevechtsbijlen zestien nepvuurwapens (en airsoftpistolen) en hagelgeweer.

Tijdens de week van de veiligheid, tussen 9 en 15 oktober, konden mensen straffeloos hun wapen inleveren op het politiebureau in Zaandijk.

Burgemeester Jan Hamming laat weten in het persbericht: “elk wapen dat van straat is draagt bij aan een veiliger Zaanstad en verdere bewustwording over de omvang van het probleem. Alleen al daarom ben ik tevreden over de opbrengst van deze wapeninleveractie”. Hamming zegt ook:

“We proberen op verschillende manier om het aantal geweldincidenten terug te dringen. Dat doen we met preventieve inzet, bijvoorbeeld in samenwerking met het onderwijs. Maar ook repressie is belangrijk. We moeten alles in het werk stellen om die incidenten te voorkomen en het aantal wapens op straat naar beneden te brengen. Daarom hebben we in Zaanstad onder andere het preventief fouilleren, het messenverbod en doen we mee aan deze actie”.

In 2021 werden er 64 wapens ingeleverd. In 2020 268 wapens. In 2020 was het een lokaal initiatief (net zoals dit jaar) en in 2021 een landelijke inleveractie.

Bijlen en boksbeugels
Messen in soorten en maten
Totaaloverzicht

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Zaanstad.