Het schilderij L’Embarcadère, dat de Franse impressionist Claude Monet in 1871 in Zaandam schilderde, is vandaag voor €12 miljoen verkocht bij de Londense vestiging van veilinghuis Sotheby’s.

Er gingen vandaag vijf Monets onder de hamer bij Sotheby’s. Totale opbrengst ongeveer €74 miljoen.

L’Embarcadère dus voor €12 miljoen. Les Peupliers a Giverny werd voor €14 miljoen verkocht, Grand Canal voor €32 miljoen, Antibes vue de la Salis ging voor €12 miljoen weg en Vase de pivoines voor ‘slechts’ €3 miljoen.

Het Twitter-account van Monet in Zaandam volgde de veiling live en bracht het nieuws als eerste. De exacte prijs was €11.941.200. Wie de koper was werd niet bekend gemaakt.

Het schilder, ‘de aanlegsteiger’, in het Nederlands, zou een Zaans tafreel zijn, het wordt ook wel “Tuinhuis aan de Achterzaan” genoemd, dat is volgens Monet in Zaandam de officiële Nederlandse naam. Waar het is geschilderd blijft een raadsel.

Jacob Reitsma, auteur (samen met Bas Husslage en Martijn Couwenhoven) van het boek Monet in Zaandam denkt dat het schilderij Zaanse en Franse elementen met elkaar verbindt, sommige zaken, zoals de kleding van de mensen op het schilderij zijn typisch Frans zei hij onlangs voor de camera van RTVNH. Het tuinhuis daarentegen lijkt op het theehuisje dat nu nog steeds aan de Zaan staat, vlakbij de Beatrixbrug aan de Westzijde (achter Multivlaai).

Op het YouTube-kanaal van Sotheby’s staat ook een video van het schilderij.

Hieronder nog eens een grotere versie (klik voor vergroting).

L’Embarcadère