Wij vieren vandaag voor de vijfde (!) keer het 125-jarig bestaan van het Wilhelminapark in Wormerveer. Maar nu dus echt. Officieel. Precies op de dag. Al maakt de tijd in het park niet heel veel uit: die staat er stil.

Na het filmpje (vandaag gemaakt door Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat) tikken we verder:

Op 8 januari 2023 werd in het park al geproost op de oprichting van de vereniging die het park wilde inrichten.

Op 17 april 1899 zou het park officieel door koningin Wilhelmina geopend zijn. Dat klopt maar een beetje. We kregen een mail van Mart Ursinus: op maandag 17 april 1899 brachten de toen pas 18-jarige koningin Wilhelmina en koningin-moeder Emma een officieus bezoek aan de Zaanstreek. Tijdens de rijtoer van Wormer naar Zaandam deden ze ook het nog niet geopende Wilhelminapark aan. Dat is later de boeken ingegaan als een soort van ‘officieuze’ opening (maar dat was het niet – zie hele uitleg onder aan artikel).

Op 13 mei 2023 kreeg het park van loco-burgemeester Harrie van der Laan een Koninklijke Erepenning ter ere van haar 125 jarig bestaan (dat was precies één jaar en één dag te vroeg).

In het gemeentearchief van Zaanstad is ook nog sprake van een opening op 30 augustus 1898, “een dag voor de achttiende verjaardag van Prinses Wilhelmina, was de opening tijdens het Wormerveerse kinderfeest.”

De officiële feestelijke opening van het park was op zondag 14 mei 1899 (dus vandaag precies 125 jaar geleden). Koningin Wilhelmina was daar niet bij aanwezig. Het ging om de ‘officiele opening voor de Leden en de Commissie van Exploitatie’. (zie advertentie onder).

Advertentie in ‘De Zaanstreek’, Algemeen Nieuws- en Advertentieblad, 7 mei 1899.

Door Piet Bakker, Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat (video, foto) met dank aan informatie van Mart Ursinus. Muziek bij filmpje van Hans van Gelder & Hans Wesseling (© De Orkaan). Lees hier alles wat De Orkaan schreef over het Wilhelminapark.