De Vereniging Wilhelminapark Wormerveer heeft vandaag uit handen van locoburgemeester Harrie van der Laan de Koninklijke Erepenning gekregen ter ere van haar 125 jarig bestaan. De uitreiking was op de Zaanse Markt die was georganiseerd om het jubileum te vieren.

Het Wilhelminapark in Wormerveer is een van de weinige private parken in Nederland. Het park is aangelegd in 1898 en heeft een totale oppervlakte van 1,58 hectare. Het ontwerp van het park is gemaakt door de heer H.B. Stephan, die toen een zeer bekend tuinarchitect was. De Vereniging Wilhelminapark Wormerveer beheert het park al sinds die tijd. Een parkwachter, die in dienst is van de vereniging, voert nog steeds het dagelijks beheer uit.

De Vereniging wordt geleid door vrijwilligers en werd opgericht met als doel: “Het aanleggen, onderhouden en beheren van wandelplaatsen tussen de Wandelweg en de Zaanweg in Wormerveer”. De feestelijke opening van het park vond een jaar na de aanleg plaats door niemand minder dan de naamgeefster van het park: koningin Wilhelmina.

De bomen en beplanting in het park komen uit alle windstreken. Er zijn veel verschillende boomsoorten, zoals iepen, esdoorns, linden, berken en beuken. Om de muziektent heen staan kastanjes. Deze zorgen voor een goede akoestiek bij de tent. Een aantal van de bomen zijn er al sinds de beginperiode van het park. Deze bomen zijn dus minstens honderd jaar oud!

Het Wilhelminapark is sinds 1988 ook een Gemeentelijk monument. De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen.

Foto’s 125-jarig jubileum: Michel Schermer

Foto boven (1933), ansicht onder: muziektent, daar onder: de opening in 1898. (alles komt het het onvolprezen Gemeentearchief waar veel foto’s van het park zijn te vinden.

Ansichtkaart
Opening in 1899 met Koningin Wilhelmina