16 vluchtelingen Oekraïne in Zaanstad, Hamming: “dat worden er veel meer”

Zaanstad moet zich voorbereiden op een ‘substantiële’ toestroom van vluchtelingen uit de Oekraïne.

Woensdag zijn 16 vluchtelingen (9 kinderen en 7 vrouwen) opgevangen in een hotel in Zaanstad, “en dat zullen er de komende dagen veel meer worden” zei burgemeester Hamming tijdens het Zaanstad Beraad van gisteravond.

Dit weekend werden in Amsterdam de eerste vluchtelingen opgenomen, maar die opvang liep snel vol. Zaanstad is in overleg met het ministerie, Hamming: “er gaat nog veel meer gebeuren, we gaan op volle kracht opschalen.” Vandaag is er crisisberaad over de opvang van ‘substantieel meer vluchtelingen’. Vrijdag is er een extra veiligheidsberaad.

De hotelbranche stelt kamers beschikbaar, maar daarnaast is er ook steun vanuit de Oekraïense gemeenschap in Zaanstad die tolken beschikbaar stelt. Ook zijn er medische voorzieningen beschikbaar voor de vluchtelingen terwijl ook ondernemers hulp aanboden.

De eerste vrachtwagen met hulpgoederen die bij het politiebureau in Zaandijk zijn binnengekomen, is onderweg naar de Oekraïne. De brandweer heeft 200 brandweerpakken geleverd aan de collega’s in Kiev (foto onder van Twitter André Siebeling).

De kosten van de opvang worden volledig vergoed door het rijk.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *