18 nieuwe Zaanse struikelstenen

Deze week krijgt de Zaanstreek 18 nieuwe struikelstenen ter nagedachtenis aan Zaanse Joden die in tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord in de Holocaust.

Woensdag 20 april zijn 5 stenen in Koog aan de Zaan en Zaandijk met een korte ceremonie onthuld. Vandaag 21 april ging het om 8 stenen in Wormerveer. Morgen 22 april volgen nog 5 stenen in Krommenie en Wormerveer.

In 2018 werd het initiatief genomen om voor alle Zaanse Joden die weggevoerd en vermoord
werden met een struikelsteen te eren. Door financiële bijdragen van veel particulieren, bedrijven en fondsen werd het benodigde geld bijeen gebracht.

Tot nu toe zijn 134 struikelstenen gelegd. Dit jaar zal het project worden afgerond. Na de 18 stenen va deze week volgen de laatste 25 stenen in het najaar.

Tijdens een korte ceremonie worden de namen en de levensgeschiedenissen van de slachtoffers
voorgelezen. Daarna wordt het zand van de stenen geveegd en kan een steentje – bloemen worden
nooit gelegd op Joodse ‘graven’ – bij de struikelstenen worden gelegd.

Op woensdag 20 april struikelstenen onthuld bij de Narcisstraat 9 in Koog aan de Zaan voor het gezin Van Hoorn en bij Karl Marxstraat 39 in Zaandijk (foto boven) voor het echtpaar Duis-Clarenburg (foto onder).

Donderdag 21 april worden op 3 adressen in Wormerveer 8 struikelstenen onthuld:

 • 10.00 uur: 5 stenen bij Zaanweg 29 voor het gezin Pais
 • 10.45 uur: 1 steen bij Zaanweg 48 voor Clara Davidson
 • 11.30 uur: 2 stenen bij Zaanweg 73 voor het echtpaar Snoek-de Leeuw

Op vrijdag 22 april worden op 3 adressen 5 struikelstenen onthuld:

 • 10.00 uur: 2 stenen bij Edisonstraat 20 Wormerveer voor het echtpaar van Praag Sigaar
 • 10.45 uur: 2 stenen bij Wattstraat 8 Wormerveer voor het echtpaar Cardozo-Morpurgo
 • 11.45 uur: 1 steen bij Weverstraat 40 Krommenie voor Abraham Prins

Foto’s van PVV-raadslid Carin Gouwerok.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Inmiddels 152 struikelstenen in Zaanstad.
  Zie alle struikelstenen op:
  https://www.zaansekunstwerken.eu/

 • Herman van Kordenoordt

  Het huisnummer (39) van de struikelstenen in de Karl Marxstraat te Zaandijk is onjuist. Ooit was het huisnummer inderdaad 39, maar na een nieuwe telling is het nu nummer63. Het (uit de oorlog, ivm de verduistering) geverfde nummer 39 is wel ook nog steeds te lezen. De struikelstenen liggen dus bij het huidige nummer 63

 • H.J.Kroes kroes

  Roosje Croese kwam uit een gezin van 11 kinderen. Alleen haar zus Rachel heeft de oorlog overleefd en is op 27-06-1964 overleden in Assendelft. Rachel was gehuwd met Karel Johannes Petrus Spijker een bouwondernemer.

 • Willem Esman

  Afgelopen vrijdag 22 april 2022 is er bij Weverstraat 40 Krommenie een struikelsteen geplaatst ter nagedachtenis aan de moord op Abraham Prins, sportleraar en fysiotherapeut. Zijn kleinzoon Marcel Prins vertelt het levensverhaal van zijn grootvader in de fascinerende documentaire Het misdrijf van Abraham Prins (Icon documentaire 12-5-2009). Nog steeds te zien op NPO Start. Kijken!
  Toen hij in WO II zijn beroep niet meer mocht uitoefenen ging hij privélessen geven aan onder meer kinderen met platvoeten. Alle kinderen van Ernst Kaars Sijpesteijn, de bewoners van de nu met sloop bedreigde villa Sijpesteijn in Krommenie kregen spontaan platvoeten en gingen zijn lessen volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *