Op 3 mei worden de laatste vier Zaanse struikelstenen onthuld aan de Hovenierstraat en de Rozengracht in Zaandam. Met de plaatsing van deze vier stenen hebben alle 177 joden die na 1942 niet meer terugkwamen in de plaatsen die nu Zaanstad vormen, een monumentje gekregen.

Verspreid in heel Zaanstad liggen al 173 struikelstenen in het plaveisel. Daar worden ze aangetast door weer, wind, voorbijgangers en fijnstof. Die stenen kunnen daarom best een opfrisbeurt gebruiken. Simone Ronchetti legt in onderstaand filmpje uit hoe dat moet:

“Voor mijn deur liggen er drie en zowel mijn VvE als mijn familie hebben daaraan meegewerkt. Minstens één keer per jaar maak ik ze schoon. Het is belangrijk en zoveel werk is het niet. Dus als ze bij je in de buurt of voor je deur liggen: zie filmpje ðŸ˜‰”

Onder het filmpje tikken we door.

Twee van de vier laatste struikelstenen worden op 3 mei om 9.45 uur gelegd bij de Hovenierstraat 26 in Zaandam. Ze zijn ter nagedachtenis aan Heinz Jakoby (1907-1942) en Rückla Jakoby-Schiffmann (1911-1942).

Om 10.30 uur worden aan de Rozengracht 10-12, links van westelijke ingang Rozenhof (voorheen Czarinastraat 4a) twee stenen gelegd voor Nathan David-Peereboom (1866-1943) en Saartje Peereboom-van Thijn (1868-1943).

De struikelstenen worden gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In Europa liggen inmiddels tienduizenden ‘Stolpersteine’ die zo heten omdat je er als het ware over struikelt. De gedenktekens bestaan uit een messing plaatje met onder meer de naam, geboortejaar en overlijdensdatum van het slachtoffer. De struikelstenen liggen in het trottoir bij de voormalige woningen van de slachtoffers.

Door Piet Bakker, bronnen: Simone Ronchetti (ook filmpje), de website van het 4 en 5 mei comité Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan.