‘Orkaan’ en ‘Orakel’ beginnen beiden met een ‘Or’. En dat kan geen toeval zijn. Een Orakel staat te boek als iemand aan wiens uitspraken veel waarde wordt gehecht (Van Dale), en ook dezer Orkaan spreekt zich met regelmaat uit.

Het is dan ook niet gek dat we met enige (on)regelmaat vragen ontvangen van lezers. Tot nu toe beantwoordden we deze mails direct, maar tijdens de laatste redactievergadering werd geopperd dat de vragen en de antwoorden misschien ook voor anderen interessant zouden kunnen zijn.

Vandaag de eerste lezersvraag, die meteen een oproep is aan iedereen. Afgelopen week kregen we van J. Ploeg en F. Eschweiler een vraag over de struikelstenen in Zaanstad.

J. Ploeg: ‘Ik liep gisteren over de Zuiddijk zag daar struikelstenen liggen. Die waren zo vuil dat ik mijn bril op moest zetten om de tekst te lezen. Is het een idee om op 4 mei, als herdenking aan deze mensen in heel de Zaanstreek de stenen op te poetsen zodat de teksten duidelijk zichtbaar zijn? Opdat wij nooit vergeten wat deze mensen is aangedaan.’

F. Eschweiler: ‘Redactie is het voor jullie een optie om op de sociale media een oproep te plaatsen om de struikelstenen in de Zaanstreek schoon te maken en met koperpoets te poetsen voor 4 mei a.s. Dan zien de stenen er weer mooi uit tijdens dodenherdenking. Als iedereen een steen in zijn buurt doet is het een kleine moeite. De steen bij Zuiddijk 295 is schoon.’

Deze vraag wordt beantwoord door de redactie:

Beste J. Ploeg en F. Eschweiler,

Wat mooi dat jullie gestruikeld zijn over de stenen. Verspreid in heel Zaanstad liggen al 173 struikelstenen in het plaveisel. Daar worden ze aangetast door weer, wind, voorbijgangers en fijnstof. Die stenen kunnen inderdaad best een opfrisbeurt gebruiken. Om iedereen te inspireren maakte Orkaner Simone Ronchetti een filmpje met uitleg over hoe de struikelstenen schoongemaakt kunnen worden.

De Werkgroep Struikelstenen Zaanstad heeft een brochure uitgebracht met alle adressen in Zaanstad waar struikelstenen liggen en de namen, geboorte- en sterfdatum van hen voor wie de struikelstenen gelegd zijn. De brochure is gratis aan te vragen via de website van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. Zo kan iedereen – die er nog niet over gestruikeld is – zien of er ook een struikelsteen in zijn/haar buurt ligt.

Het zou toch mooi zijn als we met de Orkaan-lezers ervoor kunnen zorgen dat de struikelstenen er op 4 mei weer glanzend bijliggen. Wie doet er mee?

Tekst: Redactie De Orkaan: Bron: Lezersvragen: Foto: Simone Ronchetti