18 scholen in de Zaanstreek adopteerden een monument

Dinsdagochtend stonden de leerlingen van De Westerkim stil bij de gebeurtenissen die 74 jaar geleden in gang werden gezet toen Geertje Pel-Groot zich ontfermde over de joodse baby Marion. Geertje moest dit met de dood bekopen.

Ter herinnering aan haar en aan haar opofferingsgezindheid hangt er een plaquette in de Doopsgezinde Vermaning in Zaandam.

De Westerkim heeft de plaquette in 2013 geadopteerd. In de Zaanstreek zijn nu 18 van de 28 monumenten geadopteerd door scholen die er speciale aandacht aan besteden. Monumenten Spreken maakte lesmateriaal en minidocumentaires bij al deze monumenten.

Leerlingen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd besteden er speciale aandacht aan. Elke school vult het op een eigen manier in: er worden bijvoorbeeld bloemen gelegd, leerlingen schrijven gedichten of ze maken het schoon met een sopje.

Klik op de pijl rechts naast het plaatje om van foto te wisselen. Op de pijl links klikken om weer terug te gaan.

[slideshow_deploy id=’21775′]

 

Westerkim

Bijeenkomst Westerkim

Deze monumenten zijn geadopteerd.

[slideshow_deploy id=’21774′]

 

Noorderschool

Bijeenkomst Noorderschool

De kinderen van groep 7 en 8 van de Westerkim maakten gedichten. Hieronder het gedicht van Femke van Kooten uit groep 7 .

Er was eens een baby, een Jood,
Ze werd gered door Geertje Pel-Groot.
Een baby erbij, dat was heel raar.
Toen het ging huilen ze Geertje: “Bedaar.”
Maar toch: de buurman had het gehoord.
En hij gokte: “Die baby is niet van het goede soort.”
En de buurman heeft het goed geraden.
En toen heeft hij haar verraden.
Ze gaf de baby aan een vertrouweling,
Voordat ze naar de Duitsers ging.
Want de baby was inderdaad Jood.
En daardoor ging Geertje Pel dood.

23. Geertje Pel-Groot

Er zijn nog 10 monumenten in de Zaantreek niet geadopteerd. Scholen die belangstelling hebben, kunnen zich hier aanmelden.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Een goed initiatief om scholen oorlogsmonumenten te laten adopteren. Zij zijn de toekomst. Als zij bewust gemaakt kunnen worden wat de gevolgen zijn van discriminatie en oorlog en weten wat het is om onder een totalitaire bewind te leven, dan raken ze zeer waarschijnlijk ook gemotiveerd om dit te bestrijden. In vrijheid leven is een waardevol iets, dit moet steeds gememoreerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *