De officier van justitie heeft deze week 120 dagen jeugddetentie waarvan 91 dagen voorwaardelijk geëist tegen een inmiddels 19-jarige man uit Zaandam.

De Zaandammer wordt ervan verdacht op vrijdagavond 5 mei van dit jaar een man te hebben geschopt en geslagen op het station Bijlmer-Arena.

Op vrijdagavond 5 mei kreeg de politie rond 21.30 uur een melding van een vechtpartij op station Bijlmer-Arena. Een man zou zijn belaagd door jongeren die de man zouden hebben geslagen en geschopt waardoor de man uiteindelijk op het spoor belandde.

De politie startte direct een onderzoek en plaatse een oproep online:

In het onderzoek naar de mishandeling, die door de politie als poging tot doodslag wordt gezien, werden in totaal 12 verdachten aangehouden. Op 6 juni werd de 19-jarige Zaandammer als laatste van de twaalf verdachten aangehouden.

Het slachtoffer is tot op de dag van vandaag onbekend gebleven. Ondanks meerdere oproepen heeft hij zichzelf niet gemeld. Welk letsel hij opliep is onbekend.

Zware mishandeling

De Zaandammer was 18 jaar oud toen de vechtpartij plaatsvond. Hij is daarmee de enige van de groep verdachten die meerderjarig is. Zijn strafzaak werd dan ook in het openbaar behandeld. Uit camerabeelden blijkt dat de verdachte het slachtoffer meerdere keren heeft geslagen en geschopt.

De meerderjarige verdachte is op het beeldmateriaal niet meer te zien op het moment dat het slachtoffer op het spoor wordt geduwd, daarom verwijt het OM dat ook niet aan deze verdachte. De officier stelt zich op het standpunt dat poging doodslag niet bewezen kan worden, maar wel het medeplegen van een poging tot zware mishandeling.

Straf

Uit het reclasseringsrapport blijkt dat verdachte beneden zijn kalenderleeftijd functioneert. De reclassering heeft daarom geadviseerd de verdachte volgens het jeugdstrafrecht te berechten. De officier heeft dat advies meegenomen en 120 dagen jeugddetentie waarvan 91 dagen voorwaardelijk geëist met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank veroordeelde de man aan het einde van de zitting direct conform de eis van de officier.

Omdat de verdachte al 29 dagen huisarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet meer terug naar de cel. Wel is er sprake van toezicht door de Reclassering en een verplichte agressieregulatietraining.

Tekst: De Orkaan Redactie, Bron incl. (afbeelding uit) filmpje: Openbaar Ministerie, Politie.nl