19 juli: Wandelen met Monet

Op zondag 19 juli is er weer een Monet-wandeling. Sinds het Zaans Museum een echte Zaanse Monet heeft neemt de belangstelling voor het Zaanse werk van de grondlegger van impressionisme toe. Waar werkte hij en wat schilderde hij?

Het schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem’ dat door het Zaans Museum is aangekocht is het uitzicht vanaf de Hogendijk op het Eiland. De Monet-rondwandeling gaat daar langs, er langs nog veel meer plaatsen van Monet zijn schilderijen maakt.

Monet verbleef van 2 juni tot 8 oktober 1871 in hotel De Beurs in het centrum van Zaandam, vlak naast de Zaan. Hij was op weg van Engeland naar Frankrijk, maar vond Zaandam zo pittoresk dat hij hier vier maanden bleef hangen en wel 25 schilderijen maakte. Vrijwel allemaal tonen die het Zaandam van voor de industrialisatie. Molens, boten, romantische treurwilgen, houten huizen in alle kleuren en het zilte water van de Zaan.

Een wandeling van anderhalf uur door het centrum van Zaandam brengt u op de plekjes waar Monet zijn schildersezel neerzette. U kunt ter plekke de werkelijkheid vergelijken met reproducties van de schilderijen. Veel van de gebouwen die Monet schilderde, bestaan nog steeds. Kijkend door de ogen van Monet komen bijzondere kanten van Zaandam aan het licht.

Tijdens de wandeling krijgt u alles te horen over het bezoek van Monet aan Zaandam, en over de invloed van de Zaanstreek op het Impressionisme, een van de belangrijkste kunststromingen van de 19de eeuw. Monet wordt gezien als dé grondlegger van het Impressionisme.

De wandeling begint om 14:00 uur bij het beeld van Czaar Peter op de Dam in Zaandam, en duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten zijn 10 euro per persoon. De afstand is ongeveer anderhalve kilometer.

Bij voorkeur van te voren aanmelden via het inschrijfformulier op Monetinzaandam, maar u kunt zich ook kort van te voren (voor 14:00 uur) melden bij de gids op de Dam.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *