192 containerwoningen langs Noorderveenweg Assendelft

Zaanstad wil 192 tijdelijke flexwoningen gaan plaatsen op een deel van het braakliggende terrein ter hoogte van de kruising Parkrijklaan/Noorderveenweg in Assendelft.

De eerste 100 kleine containerwoningen zijn in eerste instantie bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne, maar kunnen daarna ook voor alleenstaanden, jongeren en statushouders worden gebruikt aldus Zaanstad. De eerste bewoners zouden in eerste helft 2023 de woningen kunnen betrekken.

Als de eerste 100 woningen niet meer nodig zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne wil Zaanstad de units gebruiken voor spoedzoekers, starters en statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning).

Op het terrein is ook ruimte om nog eens ’ten minste’ 92 tijdelijke woningen te plaatsen. Zaanstad praat met Zaanse corporaties “om deze woningen beschikbaar te stellen voor spoedzoekers, starters en statushouders”.

Burgemeester Jan Hamming en wethouder wonen, Harrie van der Laan willen voor vluchteling uit Oekraïne, alleenstaanden na een scheiding, jongeren en asielzoekers met een verblijfsvergunning snel een oplossing vinden:

“Wij denken dat we met deze flexwoningen op deze plek meerdere groepen tegelijk op kortere termijn kunnen helpen”.

Tweede kwartaal 2023

Zaanstad gaat nu de vergunningen regelen en laat het terrein geschikt maken voor de tijdelijke woningen. Op zijn vroegst komen de flexwoningen in december 2022 aan op de Noorderveenweg. Daarna moeten de woningen op locatie worden voorzien van installaties. Ook moet de buitenruimte nog worden ingericht. De verwachting is dat rond het tweede kwartaal van 2023 de eerste bewoners er kunnen gaan wonen.

Een deel van dit terrein is bedoeld voor nieuwe woningen uit het nieuwbouwproject De Overhoeken. Op het deel waar vooralsnog geen nieuwe woningen gebouwd gaan worden, is ruimte voor de flexwoningen.

Zaanstad heeft voor deze plek gekozen omdat vanaf hier voorzieningen, zoals winkels en zorg, goed bereikbaar zijn.

Informatiebijeenkomst

Omwonenden worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op maandag 5 september tussen 19.00 en 20.30 uur. Hier kunnen ze hun ideeën delen en hun vragen stellen. De bijeenkomst is in Partycentrum De Admiraal, Dorpsstraat 1056 in Assendelft.

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Ronald Koster

  Dat tijdelijke is natuurlijk klinkklare onzin, zodra deze containers er staan gaan ze nooit meer weg. Het enig wat zal gebeuren is dat ze in heel rap gaan verpauperen met alle zorgen en problemen van dien. Want je kunt wel raden wat het gros van de bewoners uiteindelijk zal zijn, zij die de mogelijkheid krijgen/hebben zullen vertrekken waarna je alleen maar de kanslozen overhoud. Buurtbewoners hebben bij deze 192 extra redenen om ook te vertrekken, heel erg jammer.

 • Bep Hogendorp

  Kan het niet in Zaandam?

 • Rob Berghouwer

  Ja wat is tijdelijk,10jaar is ook tijdelijk ,in A,dam noord heb je tutti frutti dorp woningen gebouwd in de jaren 50 ook als tijdelijk woningen ze staan er nog steeds.

  • Willem Kitsz

   de term tijdelijk is alleen maar door Zaanstad gebruikt om dat ze dan kunnen afwijken van het bestemmingsplan Groenzone.Maar de burgemeester heeft al toegegeven dat het 15 jaar kan zijn en dat het er meer worden dan 192. Er zijn er 300 aangekocht. Dus kunnen we ook wel eens 4 hoog de containers voor onze neus krijgen.

 • Siem van Westen

  NIMBY wat triest. Als er niets gebeurt is het niet goed, als er wel iets gebeurt…..
  Laat men maar opschieten zodat de schandplek in Ter Apel snel verdwijnt.
  Welkom in ons midden

  • Frank Kempers

   Eens! De beter bedeelden onder ons hebben de onvervreemdbare plicht om op te komen voor de minder bedeelden op deze aard. Dat heet MEDEMENSELIjKHEID.

   • Jaap Crok

    De bewoners van de Witte Ring denken er vast anders over. De bovenste van de units kijken zo in hun achtertuin.

    • Siem van Westen

     Misschien beseffen ze dan hoe ontiegelijk veel geluk ze gehad hebben. Omdat Poetin het in zijn hoofd gehaald heeft is alles wat deze mensen teruggebracht tot alles wat ze zelf dragend mee konden nemen. Hoog – of laag opgeleid maakt niet meer uit als je vluchten moet. En dan weten dat je man, broer, familielid of buurman nu voor jou ergens aan een front ligt. Zullen ze hen ooit nog zien.

     Laten we ons dit vooral realiseren als we het over DE vluchteling hebben! Niet in jouw achtertuin? Maar in hun achtertuin wordt nu gevochten!

     • Rik Romijn

      Ja dus dan moet je maar blij wezen dat ze achter in je tuin kijken? U woont zeker ergens anders…makkelijk praten zo.

  • Reinier van Oeveren

   U woont vast niet aan de Witte Ring. En u heeft vast niet gehoord op de mooie informatieavond dat onze gewaardeerde burgemeester in zijn mooie pak het ‘spijtig vond’ dat het woord ‘vluchtelingen’ op de projecttekeningen stond. Of dat er op 1 september een brief komt over een informatieve avond op 5 september. Omdat de plannen uitgelekt waren en mensen kritische vragen begonnen te stellen, niet omdat Zaanstad een open beleid wil voeren. Nee, die waren na de plannen voor de Noorderveenweg als de dood dat mensen op de hoogte zijn.

   Want we weten allemaal dat het geen vluchtelingen uit Oekraïne worden. Die waren ook al niet voorradig voor de voorgenomen opvang in de sporthal van Lycurgus. Nee, daar zitten nu vluchtelingen. En die moeten er op 1 oktober uit. En dan? Waar gaan ze die laten? Niet in die units?

   En starters, laat me niet lachen. Welke zichzelf respecterende starter gaat er in een uitgewoonde unit zitten aan de rand van Assendelft tussen statushouders en vluchtelingen?

   Voor het begin van de Witte Ring is het letterlijk hun achtertuin. Maar de wijk krijgt er ook mee te stellen. En als bewoner kan ik melden dat ik persoonlijk niet echt vertrouwen heb in het toezicht op dit alles. Het is al jaren een wildwest aan overlast van jongeren, racemalloten en figuren die om 2 uur ’s nachts het parkeerterrein bij het sportveld ‘bezoeken’.

   Maar goed, je mag niet klagen want dan ben je een onmenselijke aso. Net als die mensen die zeggen dat je het vliegtuiggeluid maar moet slikken. Die wonen er zelf dan niet onder, maar hee, dat doet er zogenaamd niet toe.

 • Terwijl in Krommenie een enorm gebied al jaren braak ligt: De Eilanden van Haen maar ja dat is bestemd over een aantal jaren voor de happy few.
  Plaats daar sociale woningen, dan ben je verantwoord bezig.

  • Willem Kitsz

   Ook wij Kees hebben voor de postzegeltjes grond 1000 euro per M2 aan de gemeente moeten betalen.
   En krijgen dit ongevraagd ,zonder overleg op een tiental meters met ons gekochte vrije uitzicht voor ons neus.
   Onze huizen zijn alleen al door de aankondiging en het zonder vergunningen gestartte werk honderduizenden euro,s minder waard zonder compensatie.

 • Claartje de Jeeger

  Ook super gemeente Zaanstad!

 • Hugo Meulenhoff

  Mag de door U genoemde happy few geen woning naar eigen keuze hebben? Moet alles maar ten koste gaan voor de keuze van sociale woningen? Wat een vreemd idee van U om de Eilanden van Hain te gebruiken voor sociale woningbouw ten koste van mensen die luxe willen wonen.

  • Bianca van Donk

   Eilanden van Hahn is gelegen achter een serie flatgebouwen. Prima lokatie voor sociale huurwoningen, hierdoor kunnen jongeren die zich geen luxe kunnen permitteren een kans krijgen op een woning en mensen in nood geholpen worden. Luxe dure huizen zijn er al genoeg.

 • Hans Egthuijsen

  Vanavond bewonersavond 5-9-2022 19:00 Partycentrum De Admiraal. Vandaag ook zitting RVS vergelijkbare zaak gemeente Haarlem. Gemeente Zaanstad wil deze units plaatsen met een tijdelijke procedure maar de Raad van State is hierover heel duidelijk in haar uitspraak Uitspraak 201807540/1/A1. Voor de leek: dit kan niet worden geplaatst onder de noemer ’tijdelijke vergunning’, betreft een stedelijke ontwikkeling waarvoor een uitgebreide procedure incl. alle onderbouwingen en onderzoeken voor moet worden gevoerd. Voor dit soort politiek gevoelige vraagstukken dient het college de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen te vragen. Tevens goed om te weten, bewoners die vrezen dat hun woning minder waard wordt kunnen een planschadeclaim indienen. Mij benieuwen of de vertegenwoordigers van de gemeente vanavond ingaan op deze zaken, nu het enkel bewoners de gelegenheid geeft om mee te praten over de inrichting buitenruimte, in plaats van bewoners te betrekken in deze toch zeer gevoelige kwestie.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *