20 jaar Honig Breethuis… de foto’s

Dit jaar bestaat het Honig Breethuis 20 jaar. Het pand zelf is al veel ouder, maar pas sinds 1999 is het ingericht als ‘woonhuismuseum’.

Daniëlle ‘Water’ van der Erve fotografeerde in 2010 het museum aan de Lagedijk nr. 80 in Zaandijk. Hier een selectie.

Daniëlle maakte de foto’s in het kader van het project ‘Zaanse Fantasieën’ van Tengel anno 2010. Ze probeerde het eerst via het water maar dat leverde niet op wat ze ervan verwachte.

Daarop koos ze voor andere ‘indirecte mogelijkheden’ via de vensters van ramen en kasten, spiegels en schaduw, om zo verschillende aspecten van het Honig Breethuis te laten zien.

Vanaf 1940 was het Honing Breethuis in gebruik als Zaanlandsche Oudheidkamer, in 1992 werd het rijksmonument omgedoopt tot Zaans Historisch Museum. Vanaf 1 november wordt het jubileum gevierd met een expositie over de behangselschilder Willem Uppink waarvan origineel werk in het pand te zien is.

Boven: Het venster achter het vergulde houtwerk toont het uithangbord.

De voormalige voordeur (die vroeger aan de waterkant zat) gefotografeerd via de ruitjes van de deur van de Tuinkamer. Grappig detail is dat de spiegeling van de ruitjes een soort van schip laat zien, wat voorbij had kunnen varen.

 

De spiegel achterin de servieskast in de Zaankamer laat de vensters aan de Zaan zien.

 

Doorkijkje via de zeer oude spiegel in de tussenkamer (voormalige keuken?).

Vanwege deze speciale ‘Water van de Zaan’ aflevering schuiven we de reguliere ‘november-editie’ van Daniëlle door naar volgende week.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *