De Zaanstreek heeft Zaanwater, historische panden, industrieel erfgoed, kleine huisjes, dorpen, natuurgebieden, nieuwbouwprojecten, Zaanse koppen, evenementen en sportprestaties.

De laatste dagen van december: de Zaanstreek 2016 in 100 foto’s. 10 Zaanse scherpschutters tonen het afgelopen jaar.

Vandaag deel 3. De 10 foto’s van Menno de Haas. Op de website van het Koogerpark staat zijn archief met ruim 25.000 foto’s van de afgelopen tien jaar. Een selectie van Menno’s overige werk is te vinden op zijn Facebookpagina.

  1. Slag om de Zaan

Sinds een aantal jaren leg ik deze krachtmeting vast, dit jaar voor het eerst vanuit een bootje. Een koude editie, maar wat een spektakel. Een paar honderd roeiers leggen de route af vanaf de Koekfabriek in Zaandam naar de Clausbrug bij Wormerveer en terug.

2. Kalverpolder – De grutto’s

Ieder voorjaar is het weer een genot om de terugkeer van deze prachtige weidevogels gade te slaan. Ze verzamelen zich in grote getale op het plasdrasland aan de Kalverringdijk. Vanaf het laarzenpad of de dijk heb je een mooi zicht op het gebeuren.

3. Hembrug Happening – Sven Hammond

Voor het tweede jaar op rij het meest relaxte festival van de Zaanstreek op het Hembrugterrein. De karakteristieke kop van Sven Hammond tijdens een swingend optreden.

4. Liberty Weekend Hembrugterrein – Het Duitse kampement

Voor het eerst waren er it jaar reinacters aanwezig die zich toeleggen op het weergeven van onze bezetters. Niet geheel onomstreden, maar tijdens het weekend zelf was daar gelukkig niks van te merken.

5. Oud-Koog – De toeristenstroom naar de Zaanse Schans

Als oud-Koger struikel ik met regelmaat over de toeristentenstroom die vanaf het recentelijk van naam veranderde station Zaandijk Zaanse schans richting de Zaanse Schans bewegen.

6. A8RNA – Poolse jongeren

De A8RNA is een favoriete plek van vele skaters, bikers en graffitiartiesten. Een aantal keer per jaar treffen Poolse jongeren elkaar op deze plek onder de noemer Show your Skills. Een happening met live muziek, breakdance en graffiti artiesten.

7. OBS De Lindenboom – Landenfestival

De Lindenboomschool in oud-Koog heeft leerlingen afkomstig uit meer dan 25 landen. Sinds enkele jaren is er jaarlijks het landenfestival; ouders en kinderen komen in traditionele kledij uit het land van herkomst naar school en brengen lokale muziek en gerechten mee.

8. Honigfabriek – Food for Thought

De Honig fabriek is een creatieve broedplaats waar een aantal kunstenaars en ambachtslieden dagelijks de mooiste creaties maken. Tijdens de Food for Thought presenteerden een aantal residentartists en een aan genodigden hun werk.

9. Koogerpretpark – Skeere Heren

Mijn jaar word voor een groot gedeelte gevuld met de activiteiten de ik mede-organiseer in het Koogerpark. Klapstuk is altijd het KoogerPretpark op vaderdag. 6 zaanse live-acts on stage.

10. Amsterdamse Waterleidingduinen – Vos

Voor de broodnodige rust en ontspanning verlaat ik af en toe de Zaanstreek met mijn camera. Op een half uurtje rijden bevinden zich de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een prachtig gebied en zo totaal anders als het weideland in de Zaanstreek. Vrij struinen door het grootste gedeelte van het  gebied is gelukkig toegstaan. Waar de vossen hier bedreigd worden in hun bestaan, er is recent een jachtvergunning afgegeven voor de Oostzanerpolder,  zien deze dieren hier in al hun pracht te bewonderen. Mijn jaar is niet compleet zonder de vos.

Menno
Ik fotografeer vanaf mijn 16de. Zoals voor velen begon dat met een Practica en veel geploeter in de donkere kamer. Gelukkig is dat verleden tijd, met de komst van de digitale camera én de digitale bewerking zijn de mogelijkheden enorm toegenomen en daar maak ik dankbaar gebruik van. Inmiddels is het een behoorlijk uit de hand gelopen hobby.  Ik probeer op zoveel mogelijk Zaanse evenementen aanwezig te zijn, van een aantal kan ik mij inmiddels gerust de huisfotograaf noemen. Het vastleggen van de sfeer van een evenement is denk ik waar mijn kracht ligt.  Daarnaast zijn straat- en portretfotografie twee favorieten en als het even kan trek ik de natuur in om landschappen en dieren cast te leggen. Last but not least fotografeer ik alle evenementen in het Koogerpark, waar ik al jaren als organisator actief ben.

In 2017 is het voornemen om samen met mijn broer, die zich toelegt op natuurfotografie te exposeren in galerie Zaans Groen.