De Zaanstreek heeft water, historische panden, industrieel erfgoed, lintdorpen, de Zaanse Schans en natuurgebieden. Maar we hebben ook nieuwbouwprojecten, Zaanse koppen, evenementen en sportprestaties.

En… we beschikken over messcherpe Zaanse kijkers met een rake blik. Fotografen die zien wat wij missen.

Hen hebben we gevraagd of we mee mogen spieden door hun 2016-lens. Elke dag tot 2017 plaatsen we tien zeggende foto’s van het bijna afgelopen jaar.

We gaan door met deel 8: Erik Esteie exposeert met een selectie foto’s van 2016 voor de derde keer in Zaansgroen. Hij gaf aan de introductietekst graag aan ons te willen overlaten omdat hij er weinig van bakt als het over hemzelf gaat. Wij schrijven lekker helemaal niks en laten zijn foto’s spreken:

  1. 20 Maart: Dozendag op de Dam

2. 6 April: Rentenaar op de Gedempte gracht verandert in een eetpaleis, vanaf nu worden er alleen nog maar dode dieren verkocht

3. 16 April: Een van de deelnemende sloepen aan de Slag om de Zaan passeert de Bernardbrug

4. 7 Mei: Duitse soldaten nemen opnieuw bezit van het Hembrugterrein tijdens het Liberty weekend

5. 26 Mei: Een herenhuis verrijst met in de achtertuin de voormalige vuilstort

6. 30 Augustus: Zeeuws meisje, maar dan anders


7. 4 September: De Zaandammer kermis op zijn mooist, tijdens de schemering

 8. 25 September: Een optreden van Sven Hammond tijdens de Hembrughappening

 9. 6 Oktober 2016: Buba voor de laatste keer op de Burcht, na dit jaar mogen er geen wilde dieren meer mee reizen met het circus

 10. 19 November: Oma Piet, de moeder aller zwarte pieten

Erik
Nou, vooruit, toch een stukje over Erik: voor hem is fotograferen een hobby. Voor ons is het fotograferen van Erik Esteie een hobby waarmee wij gelukkig zijn. Zijn website is uitgegroeid tot een waardevolle bron van informatie over wat er in onze streek is gepasseerd. Mooi en scherp verbeeldt hij van modelspoor tot de Slag om de Zaan. Zijn foto’s dringen zich niet op, maar zijn toch onmisbaar.

Eerder in de serie 2016 in 100 foto’s: