De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2019.

Dat deden ze! Bekijk hier alle afleveringen.

Tot aan 2020 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Michel Schermer van Facebookpagina Wormerveer (ook leuk voor niet-Wormerveerders)! De teksten bij de foto’s zijn gemaakt door zijn eigenste Amy.

1. Prinses Amaliabrug

In 2019 is de oude Beatrixbrug in de N246 bij West Knollendam flink onder handen genomen.  Het beweegbare brugdeel is geheel vervangen en dat zorgde voor een bijzonder transport over de Zaan. Daarnaast is de brug herdoopt in de Prinses Amaliabrug. Reden hiervoor is dat er in Zaandam ook een Beatrixbrug ligt. Voor de naamsverandering van de brug is toestemming van het koninklijk huis gekregen. De vernieuwing van de brug is onderdeel van groot onderhoud dat de provincie uitvoert.

DCIM100MEDIADJI_0042.JPG

2. Herdenking

Bij het monument ‘Vrouwe Justitia’ aan de Zaanbocht in Wormerveer waren ook dit jaar veel mensen aanwezig bij een indrukwekkende dodenherdenking. Na de bloemlegging sprak eerst wethouder Natasja Groothuismink namens Gemeente Zaanstad. Om 20.00 uur werd er 2 minuten stilte gehouden, welke werd afgesloten met het Wilhelmus door Harmonie Apollo Zaandijk. Tot slot deed Kees Klinkenberg een slottoespraak namens het 4 mei comité Wormerveer.

2. Herdenking 04-05

3. Zaanbochtrun

Zondag 19 mei was een zeer geslaagde eerste editie van de Zaanbocht run. Met zowel een start als een finish in de Zaanbocht was het de hele middag een gezellige drukte. Om 12.00 uur gingen de allerkleinsten van start met de Kidsrun. Daarna volgenden de 5 en 10 kilometer run. Er waren deze dag zo’n 1.200 renners en naar schattig zo’n 3.000 toeschouwers. De tweede editie van dit hardloopevenement vindt plaats op zondag 17 mei 2020.

3. Zaanbochtrun

4. Ontroerend Goed koor

Op de laatste dag van deze zomer trad het Ontroerend Goed koor op in de muziekkoepel van het Wilhelminapark. Er traden 55 personen op uit het in totaal 90 leden tellende koor. Er werden diverse levensliederen ten gehore gebracht. Zo’n 300 bezoekers kwamen luisteren naar de liedjes die werden gezongen door het koor. Het was tijdens deze muzikale middag zeer goed vertoeven met de schaduw van de bomen en een drankje.

4. Ontroerend Goed koor

5. Frans Marspad

In de periode van 1 augustus tot 1 maart kan iedereen wandelen op het Frans Marspad in het Guisveld achter station Wormerveer. Sinds dit jaar is de toegangspoort tot het wandelpad op een andere plek te vinden. Achter Rkvv Saenden is een nieuw pad langs de voetbalvelden aangelegd. Het nieuwe pad wordt gevolgd door twee loopbruggen. Daarna is de toegangspoort te vinden. Buiten het broedseizoen om is deze poort open en kan iedereen de 2 kilometer lange route lopen.

5. Frans Marspad

6. Opname serie Smeris

Regelmatig zijn er opnames voor tv-progamma’s in Wormerveer. In juli was de cast van de Nederlandse politieserie Smeris in Wormerveer-Zuid. Voor het vijfde en tevens laatste seizoen vonden er opnames bij Renaud Witgoed plaats. Eén van de hoofdrolspelers is Jeroen van Koningsbrugge. In de Mercedes uit de serie poseerde hij graag voor deze foto. Tussen de opnames door waren de bekende en minder bekende castleden zeer vriendelijk en in voor een gezellig praatje.

6. Opname serie Smeris

7. Meneba Safari

In augustus was er een rondleiding over het terrein en door de panden van Meneba. Deze rondleiding was voor leden van De Maatschappij, introducees, leerlingen van het Bertrand Russell College en wat genodigden. Inmiddels is de productie bij Meneba in Wormerveer helemaal gestopt. Het is de bedoeling dat er in de toekomst ruim 600 woningen in en om de panden van Meneba moeten komen. Het moeten woningen voor jong en oud én voor elke portemonnee worden.

7. Meneba Safari

8. Samen aan de Zaan

De eerste editie van Samen aan de Zaan in samenwerking met Bakkie Leut aan de Zaan en Kimba Fashion. Deze middag stond in het teken van verbinden van jong en oud(er) en was een afsluiting van het zomerseizoen in Wormerveer. Tijdens de middag waren er verschillende gratis activiteiten en leuke optredens. De ondernemers van de Zaanbocht hadden meer dan 120 mooie prijzen beschikbaar gesteld voor de Tombola. De middag was druk bezocht en de bezoekers waren erg enthousiast.

 8. Samen aan de Zaan

9. Guisveld

Een stier op versiertoer in het Guisveld zorgde voor wat opschudding op een zaterdagochtend. Een passant had een stier zien hangen over een hek achter station Wormerveer en hiervan melding gemaakt. De brandweer en Staatsbosbeheer kwamen beiden met een boot ter plaatse om bij de stier te kunnen komen. Maar voordat de hulpdiensten konden helpen wist de stier zelf van het hek af te komen. De stier ging verderop in het weiland naar de dames kijken alsof er niets gebeurd was.

9. Guisveld Koe op hoote 

10. Heropening Dekamarkt

Op 16 oktober is de Dekamarkt op Plein 13 in Wormerveer feestelijk heropent. Op de dag van de heropening is het precies 13 maanden min 2 dagen geleden dat een gedeelte van het parkeerdek instortte. Na een korte toespraak van directeur Pieter Rozendaal trad groep 7 van de Toermalijn op. Daarna nam burgemeester Jan Hamming het woord en was het tijd voor de officiële opening van de vernieuwde Dekamarkt. Het gezelschap ging naar buiten waar de eerste klanten al in de rij stonden. Na ruim een jaar kan iedereen weer naar de vernieuwde Dekamarkt.

10. Heropening Dekamarkt

 

Michel 

Michel bedrijft hyperlokale journalistiek, zoals je het alleen kan als je hart hebt voor de plek die je zichtbaar maakt. Zijn liefde is Wormerveer. Hij is bescheiden aanwezig op de juiste momenten, weet alles en hij schiet raak: #held.