De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2023.

Dat deden ze! 

Tot aan 2024 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Michel Schermer.

Michel Schermer

Michel bedrijft hyperlokale journalistiek zoals je het alleen kan als je hart hebt voor de plek die je zichtbaar maakt. Zijn liefde is Wormerveer. Hij is bescheiden aanwezig op de juiste momenten, weet alles en hij schiet raak: #held. En hij is natuurlijk ook onze eigen 112-fotograaf die er in weer en wind op uit trekt.

1. De Zaan by night

Al vele fotografen, inwoners en bezoekers hebben de Zaan gefotografeerd. Elk moment van de dag, elk jaargetijde en elke keer opnieuw blijft het bijzonder.

2. Groenadoptie in Wormerveer

In het voorjaar werden de groenstroken aan de Ampèrestraat en Voltastraat feestelijk geopend. De bewoners hebben zelf een ontwerp gemaakt voor de groenstroken, wat uiteindelijk door Gemeente Zaanstad is gerealiseerd. Het perk aan de Voltastraat werd door wethouder Wessel Breunesse samen met jongste bewoners van de straat geopend.

3. Jaarlijkse MMT Oefendag 

Brandweer, ambulance, MMT en veiligheidsfunctionarissen hielden ook dit jaar een jaarlijkse oefendag. Op 4 verschillende locaties werden verschillende scenario’s nagebootst. Dankzij de trauma acteurs kunnen de hulpverleners levensecht oefenen en zijn ze goed voorbereid voor de dagelijkse praktijk.

4. Veiligheidsdag bij politiebureau Zaandijk

Op de Veiligheidsdag kwamen brandweer, ambulance, de veiligheidsregio en bergingsbedrijf Hoogwout naar het terrein van politiebureau Zaandijk. Bezoekers, jong en oud, konden op deze bloedhete dag ontdekken wat het werk van de hulpverleners inhoudt. De hulpverleners namen daarbij alle tijd om te laten zien en ervaren wat hun werk inhoudt.

5. Open Imkerijdagen Guisveld

Tijdens de Open Imkerijdagen kunnen bezoekers de wondere wereld van de bij en de ambacht van het bijenhouden ontdekken. Bij Imkerij Guisveld staan maar liefst 7 kasten met 50.000 bijen per kast. Gehuld in een beschermend pak konden bezoekers de bijen van dichtbij bestuderen en kregen ze uitleg. Natuurlijk kon er deze dag ook verse Zaanse honing worden geproefd.

6. Foodfestival aan de Zaan

Het Foodfestival aan de Zaan was weer als vanouds een succes. Het is een begrip in de Zaanstreek, maar bezoekers komen uit alle delen van Nederland naar Wormerveer. Op het evenement stonden ruim 60 deelnemers, waaronder natuurlijk heel veel foodtrucks en verschillende kramen voor de kinderen. Op 12 juli 2024 vindt de 8e editie plaats.

7. Wolter Kroes & Cocoa River

Tijdens het jubileumjaar van Wilhelminapark Wormerveer kreeg het park het zwaar te verduren met storm Poly en wateroverlast door hevige regenval. Toch werd het 125-jarig bestaan van het Wilhelminapark gevierd met verschillende evenementen, waaronder het optreden van Wolter Kroes en Cocoa River. Bezoekers trotseerden de regen, de optredens waren groots en het muzikale feest geslaagd.

8. Gekantelde vrachtwagens bij Zaandijk

Door werkzaamheden aan de Provincialeweg (N203) bij Zaandijk moest het verkeer van rijbaan wisselen. Daarbij zijn in korte tijd niet 1 maar 2 vrachtwagens gekanteld. Gelukkig zijn beide vrachtwagenchauffeurs en andere weggebruikers er ongeschonden vanaf gekomen.

9. In vuur en vlam

Het afgelopen jaar heb ik voor het 112-nieuws van de Orkaan foto’s gemaakt. Daarbij ben ik regelmatig naar autobranden, op verschillende plekken in de Zaanstreek, geweest. In Assendelft was er spontaan tijdens het rijden brand ontstaan onder de motorkap. De bestuurder moest machteloos toezien hoe zijn auto in vlammen opging.

10. Sinterklaas Wormerveer

Zaterdag 25 november kwam Sinterklaas met zijn Pieten aan in Wormerveer. Niet alleen de kinderen genoten aan de kade en voor de Jonge Prins, ook de pieten hadden een glimlach van oor tot oor. Alle vrijwilligers hebben bijgedragen aan deze feestdag. Ook jij kan bijdragen door lid te worden van de club van 500 van stichting ‘Vrienden van Sint Nicolaas Wormerveer’.

Door redactie Orkaan. Foto’s: Michel Schermer.