De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2023.

Dat deden ze! 

Tot aan 2024 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Pascal Fielmich.

Pascal Fielmich

Een selectie foto’s gemaakt in opdracht van het Noordhollands Dagblad.

1. Stadsdichters Reinier en Lisa kijken terug op een succesvol jaar

ZAANSTAD – Lisa van Tongeren en Reinier Fosch blijven de komende twee jaar de stadsdichters van Zaanstad. Op de landelijke gedichtendag, 25 januari volgend jaar, gaat hun tweede periode in.

2. E-bikes uitproberen in ’t Twiske

OOSTZAAN – Naast testritjes op elektrische fietsen werd er op het terrein voor Sporthal Oostzaan ook gestunt door de 12-jarige mountainbiker Aaron Biecheler.

3. Radio 9 is 25 jaar geleden in een keet begonnen

OOSTZAAN – Radio 9 is al 25 jaar de lokale zender van Oostzaan. ‘Recht vanuit het hart van Oostzaan’, wat slaat op de centrale locatie en op het belang voor de luisteraars.

4. Een eeuw lang leven is niet veel mensen gegeven

ZAANDAM – Gerrit Bloemsma is blij met de aandacht die hij heeft gekregen bij het bereiken van zijn honderdste verjaardag. “Ik ben trots op alle verjaardagskaarten en op de brief van de koning en koningin die ik heb gekregen.”

5. ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’

ZAANDAM – Een grote politiemacht kijkt toe hoe demonstranten van de Woonopstand075 over de Gedempte Gracht richting de Burcht marcheren.

6. Kijken in de ingewanden van de Zaanbrug

WORMER – Betonvlechters werken op een diepte van een meter of zes en ver onder de waterspiegel. Op de Dag van de Bouw, was de Zaanbrug te zien van een kant die nooit meer te zien is als hij klaar is.

7. BouleVaart met onverwachte mooie momentjes

KROMMENIE – Zanger en gitarist Tim Knol heeft te kampen met een microfoon die uitvalt. Geen probleem: hij nodigt de aanwezigen uit dichterbij te komen en gaat akoestisch verder.

8. Schilderworkshop op kunststrandje

ZAANDAM – Onder begeleiding van schilder Peter Smit konden liefhebbers en hobbyisten op een ‘binnenstrand’ bij Artzaanstad de zee en het strand schilderen.

9. ‘Geef hem een koekje van eigen deeg, Bas!’

WESTZAAN – Bakker Bas, die in Westzaan zijn brood verkoopt, maar in de rest van het land als Tyler Maddox aan showworstelen doet vliegt door zijn eigen Westzaanse lucht.

10. ’Hoe harder de muziek, hoe aardiger de mensen’

ZAANDAM – Gabbers van Nederland tot Rusland reizen speciaal naar Zaandam voor Gabberland. De scene is nooit verdwenen en daar zijn gabbers zich wereldwijd van bewust.

Door redactie Orkaan. Foto’s: Pascal Fielmich.