De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2023.

Dat deden ze! Zie hier de voorgangers van de Orkaankrachten.

Tot aan 2024 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag onze selectie van wat lezers ons stuurden, foto’s van Orkaankrachten!

Orkaankrachten

1. Ersel Zengin

Het personeel van verschillende distributiecentra van AH staakte. Om hun eisen kracht bij te zetten demonstreerden de stakers voor de AH-supermarkt aan de Hermitage in Zaandam. Ersel Zengin maakte de foto.

2. Owen de Dood

De vlag van Oostzaan is een probleem. Dat komt omdat de toren niet veilig zou zijn en de gang naar de toren om de vlag te hijsen niet Arbo-proof. Dominee Sjaak Visser liet zich niet tegenhouden en klom naar boven om de vlag op 4 en 5 mei te laten wapperen. Eraf halen lukte niet, waarop de brandweer te hulp schoot.

3. Kees Huyser

Wij kunnen niet genoeg krijgen van deze – we zouden bijna zeggen ‘onze’ – paaltjes’ (nu ‘paal’) op de Hogendijk in Zaandam. In juni meende een Renault-chauffeur dat de doorgang tussen ons paaltje en haar betonnen broertje groot genoeg was om zich er door te wringen, maar dit bleek niet het geval. 

4. Alyt Postma

Storm Poly was een van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. Het natuurgeweld zorgde voor veel schade. Een van de wonden die pijn doet is het gat dat werd geslagen in Het Volkspark. De prachtige 133-jaar oude Gewone Vleugelnoot, de Grote Vriendelijke Reus, is gesneuveld. Moeder Natuur geeft niks om kapvergunningen (het ‘stortregende’ foto’s van lezers, maar we moeten er eentje kiezen). 

5. Bart van der Laan

Een jaar geleden werd gestart met de bouw van de nieuwe Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer. Van de Zaanbrug in aanbouw kregen we veel foto’s. In juli werd een deel van de oprit aan de kant van Wormerveer geplaatst. De vorm van de brug begon steeds meer zichtbaar te worden. Inmiddels is de nieuwe Zaanbrug bijna klaar om vanaf 10 januari 2024 in gebruik genomen te worden.

6. Sara Kroes

Op zaterdag 16 december werd er op de Gedempte Gracht gedemonstreerd voor Palestina. Een veelkleurig protest werd precies op het juiste moment vastgelegd door Sara Kroes.

7. Jan Leguijt

Roltrappenleed draait door… de roltrap bij het Ankersmidplein lag eruit. Beide roltrappen plus twee liften werkten niet. En, om het nog een stapje moeilijker te maken om van het ene kunstmatig aangebrachte niveau op het andere te komen, de lift in Q-Park Hermitage was ook kaduuk. Roltrappen en Zaanstad gaan niet heel goed samen.

8. Petra Hoogkamer

Zo ziet sneeuw er dus uit. Petra Hoogkamer legde het vast op 10 maart 2023. Op de Guisweg gebeurde ook een ongeluk met de gladheid, dus het leverde meteen een forse file op.

9. Jur Bakker

Op 14 oktober werd in het korfbal (veld) de kampioenswedstrijd KVZ ’23 tegen Weidevogels gespeeld. De wedstrijd werd gewonnen (17-12) en leverde het eerste kampioenschap op in het bestaan van KVZ ’23. Een waanzinnige start voor fusieclub KVZ ’23. Na zes wedstrijden vierden zij al hun eerste succes.

10. Rens Kamminga

Rens Kamminga stuurde deze foto en een 50 woordengedicht in: ‘In Zaanstad is er woningnood, de schaarste aan panden uiterst groot. Huizen zijn niet aan te slepen, het tekort wordt aangevuld met schepen. Langzaan glijden ze aan het beeld voorbij, nieuwe bewoners op voorhand blij. Op de schuit alleen het bovenhuis, maar zo te zien is er nog niemand thuis.’

Door redactie Orkaan. Foto’s: Orkaankrachten.