De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2023.

Dat deden ze! 

Tot aan 2024 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Bas Sommeijer.

Bas Sommeijer

Het is een dagelijks ritueel. In de ochtend nieuws vergaren via papieren en digitale kranten. In dat rijtje staat standaard ook de Orkaan. Op mijn mobiel staat zelfs ‘De Orkaan app‘, een browser link op het bureaublad. Ik weet niet meer precies wanneer ik de Orkaan ben gaan volgen, maar het is al een lange tijd. En volgen sloeg op een geven moment om in bijdragen, doordat er met tips iets werd gedaan.

1. Piet, de blikjesraper

Dit was voor mij een bijzondere ochtend, wandelend met Piet. Het goot verschrikkelijk en tijdens de foto’s maken kreeg mijn mobiel waterschade. Toch had ik het voor geen goud willen missen, het was een leuk en warm gesprek.

2. Fred, de voedselverzamelaar

Fred is mijn onderbuurman. Ieder jaar zet hij zich in voor de voedselbank. Het begint met het verzamelen van voedsel en van bonnen van de Nationale Postcode Loterij voedselpakketten onder buren. Dat levert een kade vol voedsel op. Daarnaast gaat hij kroegen en restaurants af en zamelt geld in, waar hij weer voedsel van koopt. Dit jaar heeft hij meer dan 4000 euro opgehaald. Een buurman met het hart op de goede plaats.

3. Rudy de verbinder

Rudy heeft veel betekend voor Zaankanters. Een mooie man die tijdens het aansteken van de Kaaijk ster en het in ontvangst nemen van de erepenning voornamelijk anderen op de voorgrond liet treden, zijn kleinkinderen en vrouw. 

4. Zomers geluk

Deze foto geeft mooi weer hoe het achter de schermen gaat bij de Orkaan. Alles wordt in het werk gesteld voor het perfecte plaatje of filmpje.

5. Oranje demonstratierecht

Extinction Rebellion heeft vele keren gedemonstreerd. Voor het stadhuis en voor de ING. Niet iedereen was het ermee eens dat er gedemonstreerd werd voor de ING. Gelukkig is demonstreren een recht.

6. Internationale conflictsituaties in Zaanstad

Dit was de eerste optocht voor aandacht voor de mensen in Gaza in Zaanstad.  

7. Einde van het fliebertjes tijdperk

Heel veel commotie over de bruggen in het centrum van Zaandam. Van plakband, naar fliebertjes, naar een ‘kale’ brug. Met zijn gele kleur een leuke tegenhanger van het Sjoeters groen.

8. Mooi roze is niet lelijk

Roze is een afschuwelijke kleur. Gelukkig waren deze vrouwen in staat, ondanks de roze kleur, er prachtig uit te zien.

9. Gratis cultuur

Bij de kerstmarkt werd naast de Bullekerk een gratis toneelvoorstelling ‘Dinner for One’ gegeven.

10. Monet vuurwerk

Pjotr heeft zijn 10e Monet muurschildering afgeleverd op het Bofi Vuurwerk gebouw. Met ‘koud’ vuurwerk op het dak. En wie goed oplet ziet rechts onderin ook nog een Zaanse yurt staan. 

Door redactie Orkaan. Foto’s: Bas Sommeijer.