De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2023.

Dat deden ze! 

Tot aan 2024 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Menno de Haas.

Menno de Haas

Onder de naam Eyepaddy, vriend van het oog, maak ik al al jaren foto’s binnen en buiten de Zaanstreek. Bij een aantal evenementen mag ik mij inmiddels de huisfotograaf noemen, maar ook op andere momenten probeer ik zo vaak als mogelijk de camera mee te nemen of, in ieder geval, de iPhone opgeladen in de zak te hebben. Met mijn werkzaamheden als raadslid voor de oudste linkse lokale partij heb ik minder tijd dan voorheen, maar ook die werkzaamheden brengen me gelukkig nog vaak op fotogenieke Zaanse plaatsen en gebeurtenissen.

1. De slag om de Zaan. Een van de mooiste sloeproei-evenementen van Nederland. Het decor van de Zaan met z’n molens en industrie is altijd een dankbaar onderwerp. Deze keer één van de Zaanse deelnemers, terwijl ze op volle kracht de toeristen op de dijk bij de schans passeren.

2. Hembrughappening. Aan alle mooie dingen komt een einde, maar dit einde is wel een heel groot verlies voor de Zaanstreek. Nog eenmaal knalden de vrijwilligers onder de bezielende leiding van Peter Sikking en Karin Seine om het meest relaxte festival van de Zaanstreek te laten shinen op een bijzondere plek. De Happening is niet meer, lang leve de Happening.

3. De Woonopstand. Jongeren maken zich, terecht, druk om de woonmarkt. Met exorbitante wachttijden is de situatie nijpend. Met een bescheiden demonstratie vroegen zij aandacht voor de problematiek. Met een buitenproportionele politieaanwezigheid was het maar goed dat er flinke spandoeken waren die boven de Hermandad uit staken anders was er weinig zichtbaar geweest bij de optocht door het centrum van Zaandam

4. In tegenstelling tot de Woonopstand werd de Zaanpride gelukkig niet aan het oog onttrokken door een grote politiemacht. Deze optocht, feitelijk ook een demonstratie, was vooral een feest voor de inclusiviteit en diversiteit. 

5. De kinderboekenmarkt. Zonovergoten dit jaar en op een mooie plek, de kinderboerderij in het Darwinpark. Verdwalen in een boek, je eigen wereldje creëren. En je niet meer bewust zijn van wat er om je heen gebeurt. Da’s toch een andere betovering dan die van het scherm van de mobiel en het bijkomend voordeel is dat je ouders dan niet zo snel mopperen als je niet reageert.  

6. De Buurtcamping. Inmiddels niet meer weg te denken uit de Zaanstreek. Op meerdere plekken kamperen buurtjes een weekend lang in één van de Zaanse parken. Tim Knol is ook, of moet ik inmiddels zeggen ‘was’ zo’n buurtje, die de camping in Krommenie trakteerde op een optreden.

7. Een feest voor iedereen. En zo hoort het. De Zaanse Sinterklaascomitées en o.a. KOZP ondertekenden in de Bullekerk een convenant, waarmee er een einde is gekomen aan de karikatuur Zwarte Piet in het grootste deel van de Zaanstreek.

8.  Uitkijken over het Laarzenpad. Na jaren is de uitkijktoren naast het Zaans Museum weer toegankelijk en kan je, buiten het broedseizoen, weer wandelen door dit mooie stukje natuur, mét uitzicht op onze molens.

9. Corona is niet voorbij, dat horen we nu dagelijks. Wat wel voorbij is is de enorme rust op de Zaanse Schans, de toeristenoptochtjes zijn weer een alledaags beeld geworden.

10. Het zal nooit onze nationale vogel worden, of vogel van het jaar. Iedereen ziet ze, maar vaak zonder ze te zien. Toch is het een prachtbeest, priemende oogjes, talloze tinten grijs en blauw en een imposante snavel die zowel kikkers, visjes als een eendepul meedogenloos verorberd. Een vogel met een majestueuze vlucht die zich prima thuis voelt in het veld, maar ook binnenstedelijk prima overleeft. Dit exemplaar is al geruime tijd m’n overbuurman, die zo z’n vaste adresjes heeft waar hij zijn natuurlijke dieet aanvult met kliekjes uit de keuken.

Door redactie Orkaan. Foto’s: Menno de Haas.