225 asielzoekers uit Ter Apel naar Assendelft

In de Indoorsporthal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft komen 225 opvangplekken voor asielzoekers uit het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Daar is al maandenlang een tekort aan opvangplekken waardoor mensen soms op stoelen, in tenten of in de open lucht moeten overnachten.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd om tijdelijk 225 crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers te realiseren,

Als gemeenten niet zelf opvang regelen wil het kabinet dat wettelijk afdwingen. Die regeling zou in 2023 in moeten gaan.

De Indoor sporthal in Assendelft is geschikt omdat hier alle 225 opvangplekken op één locatie gerealiseerd kunnen worden.

De sporthal was in maart in beeld als extra crisisnoodopvang voor vluchtelingen uit de Oekraïne maar dat is niet doorgegaan.

Het is de bedoeling dat in de sporthal tot uiterlijk 1 oktober maximaal 225 personen tegelijkertijd kunnen worden opgevangen.

Op het buitenterrein van Lycurgus kan komende maanden gewoon gesport worden. Vanaf 1 oktober is de hal ook weer voor binnenactiviteiten beschikbaar..

Leden van de atletiekvereniging en direct omwonenden van de sporthal ontvangen deze week nog een informatiebrief.

Het Rijk heeft de Veiligheidsregio ondersteuning toegezegd in de vorm van menskracht en busvervoer. Naar verwachting start deze week het inrichten van de locatie. Streven is om de sporthal rond het weekend van 15 juli gereed te hebben om de eerste mensen op te kunnen vangen. Dan zijn er ook mensen die hen begeleiding, dagbesteding en verzorging bieden.

Deel dit artikel:

24 reacties

 • Bep Hogendorp

  Assendelft heeft in de periode 2002-2003 al flink geleden onder wat je best “asielterreur” mag noemen, te danken aan het AZC op de plek waar nu Saendelft is.

  Gevechten tussen verschillende etnische groeperingen op straat, berovingen, vernielingen, etc.

  Waarom moet Assendelft -weer- als opvangsbasis dienen voor Zaanstad??

  • erik de groot

   Ja, we herinneren ons allemaal nog wel die witte grote tenten, maar de personen die daar verbleven kwamen ook Krommenie en Assendelft in, ik heb dat als niet prettig ervaren moet ik eerlijk bekennen.

 • Rik Romijn

  Misschien ben ik bevooroordeeld door het nieuws maar daar fiets ik dus ook niet meer langs. Asielzoekers uit Ter Apel staan nu eenmaal niet bekend als lieverdjes.

 • Ik vrees het ergst en idd 2 3 was nou niet bepaald een succes..ik kon daar toen zo naar binnen lopen dus nilks van zgn goede begeleiding..hopen dat de sporthal het overleeft..

 • Ruud Verhallen

  Was er geen plek meer op de cruiseschepen in de Havenbuurt? is toch beter dan en sporthal?

 • Fred van nimwegen

  Via Ter apel terug naar huis sturen ipv onze gemeente te verzieken met deze criminelen leert men nou helemaal niks daar in den haag

  • M. Bosveld

   @ Fred: wat knap dat u alle asielzoekers persoonlijk kent door ze criminelen te noemen. Beetje jammer dat u iedereen over 1 kam scheert. Ik vraag me af hoe u zou reageren als u noodgedwongen uw land zou moeten ontvluchten voor geweld of vervolging.

   • Ilse Philipsen

    U heeft alle berichtgeving over de ellende in ter Apel gemist…..

    • M. Bosveld

     Dan nog vind ik het te ver gaan om iedereen bij voorbaat crimineel te noemen.

    • l. Boonstra

     Ja , dat is namelijk net zo universeel als alle Ajax-fans hooligans te noemen. Ook in TerApel vindt je 2 groepen. De groep aanmelders en de groep “veilige landers” . En bij de aanmelders zit het volume probleem waar AV Lycurgus door ruimte te bieden aan gaat meewerken.

 • jeroen Bakker

  Lekker dan. Laten we naar hopen dat het rustig blijft want de naastgelegen korfbal vereniging zit dan midden in hun seizoen met meisjes/damens van 4 tot 70 jaar en ik kan nu al vertellen als deze lastig gevallen worden breekt de pleuris uit. Ergste is dat dit weer gewoon tot het laatste moment verzwegen is door de gemeente want het is al maanden bekend.

 • R de Vries

  Ah, Assendelft, mooie plek om te wonen…

  Extra nachtvluchten, een coffeeshop en 225 asielzoekers in een sporthal die zich stierlijk gaan vervelen, en zich misschien ook zo gaan gedragen. De goeden zullen onder de kwaden gaan lijden, net zoals de directe omgeving. Doe de tuinpoorten maar op slot, zouden sommigen kunnen zeggen. Uiteraard is het niet zeker dat er in de komende maanden ook maar iets vervelends gaat gebeuren. Maar toch: met 224 andere mensen in 1 hal, dat zou je zelf ook niet willen denk ik.

  Eén voordeel: de idioten die in de late avonduren daar rondscheuren in “hun” auto’s zullen niet meer op het sportpark terecht kunnen.

  • jeroen Bakker

   Was toch al niet zo omdat er een hek is die op slot is.

   Veel erger is .. korfbal meiden in korte rokje vs mannen die kwa cultuur een andere instelling hebben en zich geen moer aantrekken van de regelgeving in ons land. Momenteel wordt er nog niets gedaan alleen dat er maandag as een informatie avond is.

 • Frits de jong

  Even op vangen en dan , eigenlijk een kansloze situatie, net zoals al die andere asiel zoekers ,90 %zal kansloos blijven, ook terug sturen is voor deze mensen geen optie , vertel het maar.

 • Peter Rykmans

  Klinkt alsof er helemaal geen overleg is geweest met omliggende bewoners want die krijgen pas deze week brief in de bus komst van 225 asielzoekers. Ik zou witheet zijn met mijn gemeentebestuurders als ik op deze manier wordt overvallen en geforceerd dit besluit te accepteren. Draagvlak onder de bevolking smelt als sneeuw voor de zon met huidig asielbeleid en dwang en drang is de volgende stap. Net als boeren komen burgers in opstand…

  • Nico Smit

   Sorry ik kom op de fiets, mijn tractor is in de winterstalling.

   • Peter Rykmans

    U laat van zich horen en daar begint het mee. Als Minister van Asiel v/d Burg gisteren op NPO vertelt dat meerendeel Nederlandse bevolking prima idee vindt opnemen meer asielzoekers in hun gemeentes dan vraag je af in welke realiteit deze man leeft. Beslissing waar asielopvangplek komt wordt genomen en inwoners krijgen daarna het ‘goede nieuws’ te horen. Bant, Flevoland was de burgemeester niet eens op de hoogte komende AZC en nu is Assendelft op de korrel…

 • Bert Versteeg

  Al deze narigheid komt door het slappe beleid van de overheid.
  Asielzoekers zijn hier te gast en als ze zich niet gedagen dan is de oplossing simpel namelijk een enkele reis naar het land van herkomst!
  Ter Apel is de aangewezen plaats om asielzoekers op te vangen en als die locatie vol is dan is het jammer maar vol is vol.
  In september is er weer de GP Formule 1 op Zandvoort, er is daar plaats voor 105.000 toeschouwers terwijl er misschien wel een miljoen mensen een kaartje wilden hebben en ook hier is het motto : vol is vol !

 • Anja ten Hoope

  Nou ouders, ik zou zeggen, vertrekken maar uit assendelft. Oh nee,kan niet, woningen zijn op. Minister vd burg knuffelaar heeft er in Amsterdam al een zooitje van gemaakt, nu zijn de gemeenten aan de beurt in heel Nederland, onder dwang. Fijn zo’n regime.

 • Loes Leurs

  Nederlanders gastvrij? Daar begin ik toch ernstig aan te twijfelen.
  Een beetje empathie zou op zijn plaats zijn

  • Rik Romijn

   Nederlanders zijn best gastvrij maar als sommige asielzoekers zich niet kunnen gedragen en dan zeker volk uit Ter Apel dan is dat gastvrij gauw over. Zij zijn te gast niet wij oftewel gedraag je dan ook.

 • Claartje de Jeeger

  Wat verdrietig dat er mensen boos en /of bang zijn. Ik hoop dat ze zich snel beter voelen. Sterkte.

 • Fred Blijestein

  Sluit je ogen maar want komt een hoop ellende deze kant op. Wegkijken is geen optie, de realiteit laat weinig goeds zien. Helaas wordt de kop teveel in het zand gestoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *