24 eiken langs Provincialeweg Koog a/d Zaan

De € 100.000 die Zaanstad had voor de ‘reserve herplant bomen’ wordt besteed aan 24 exemplaren van de Quercus cerris ‘Marvellous’ (moseik of Turkse eik) in de middenberm van de Provincialeweg in Koog a/d Zaan.

Het plan om de eiken ter hoogte van het plan Overtuinen in Zaandam te plaatsen is daarmee van de baan, “Daar is onvoldoende doorwortelbare ruimte voor bomen die groter worden dan 15 meter” aldus bomen-wethouder Gerard Slegers.

De middenberm bij Overtuinen is ongeschikt omdat de wegfundering voor een deel onder de middenberm doorloopt.

De bomen komen nu in de middenberm van de Provincialeweg tussen Narcisstraat en Verzetstraat in Koog aan de Zaan. En het is toekomstbestendig aldus Slegers:

“Met de soortkeuze wordt ingespeeld op de verwachte klimaatverandering. De aanplant vindt alleen plaats op de bermgedeelten die 5 meter breed of breder zijn omdat daar goede standplaatsen voor de bomen te realiseren zijn.”

Onder het werk, boven de klaarliggende bomen (foto’s: De Orkaan).

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Henk Thesing

  Heel mooie bomen. Goed bezig.
  Maar hoe moet dit gezien worden in samenspraak met de plannen voor de aanpassingen van de Guisweg overgang?
  Moeten er dan weer bomen gekapt worden?

 • P.Hoogkamer

  Dr Jan Mulderstraat.. zaandijk heeft ook nog plaats voor 24 bomen… na de kap niet herplant… middenberm ook beschikbaar… kom maar door met die bomen.

 • githa van es

  super blij hiermee! Mooi voor onze deur. Van mij mogen ze ook nog een scherm plaatsen die het geluid verminderd. weet iemand of ze dit hier ook van plan zijn? groet Githa

  • Jolanda Kroon

   Komt er een vangrail bij te staan?? Anders misschien wachten op ongelukken. Verder zal het er prachtig staan

   • Bert Versteeg

    Er staan ook lichtmasten in de middenberm en het is een kaarsrechte weg dus met ongevallen zal het wel meevallen.
    Langs andere wegen staan ook bomen, lichtmasten, verkeersborden etc. of er ligt een sloot naast en daar staat ook geen geleiderail.
    Maar toen ik er gister langs fietste was er nog geen boom geplant.
    Ze hebben alleen de boomplantgaten gegraven, gevuld met grond en in het midden een dikke houten paal gezet, niet van eiken.

  • Thomas Bredenbeek

   Precies dat, zou er niet vanuit gaan. Hebben al meerdere keren gevraagd of het niet mogelijk was dat groene haagje te vervangen door een groen kokosscherm, van 1.40. Dit zorgt voor minder onderhoud, plus het beschermd beter tegen autos die vaak genoeg door de struik zijn gegaan.

   Dit is doorgerekend door de gemeente en zou 10 a 14db schelen, maar paste helaas niet in het “aangezicht” (vraag me niet waarom)

   Misschien een keer handtekeningen verzamelen?

 • Ruud Barends

  George Gershwin straat Rooswijk Zaandijk, daar staan dode en afgezaagde bomen, ook nog een paar lege plaatsen die al jaren wachten op herplanting. Dus als er nog een handjevol bomen overschieten…

 • P. Krom

  Ze hadden ook 6 jaar geleden 24 eikels in de grond kunnen stoppen.

 • Alexandra Cichecki

  Raar hoor. Op de middenberm passen ze dan misschien niet, maar over die brede berm tussen het fietspad aan Overtuinen zijde en de Proviniciale weg hoor je niks. Waarom worden daar eigenlijk geen bomen geplant? Nu waai je 4x per dag weg van/naar de basisscholen (en na de zomervakantie MFA Overtuinen).

  In ieder geval fijn dat het in Koog dan wel groener wordt.

 • Siem van Westen

  Ze zijn toch niet bij een van de wethouders in de tuin terecht gekomen?? Er staan nu 24 mooie palen in een aangeplant perkje. Of moeten de palen eerst wennen voor de Quercus cerris ‘Marvellous’ (moseik of Turkse eik er naast geplant worden ? Is er iets verkeerd gepland zodat ze niet geplant kunnen worden?

 • Henk Thesing

  De bomen zijn alvast gekapt.
  De werkzaamheden voor de Guisweg overgang/onderdoorgang en aanpassen op en afritten A8 starten binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *