De keuze van Appie: De spoorbuurt in Zaandam

De verschillende Zaanse Facebookpagina’s zijn een bron van informatie, betrokkenheid en vermaak.

Je hebt koekvreters die melden wanneer er een helikopter overvliegt, kroosduikers die elkaar hun ontbijt tonen, krentekakkers die vrede stichten, gladoren die elke dag een foto uit het gemeentearchief plaatsen, stijfselkneters die mopperen, gortbuiken die petities starten, doppehokkers die muggenziften en… 

.. je hebt Appie Jacobsen. Een galgenzager.

Appie plaatst zeer regelmatig foto’s met informatie in Rayon: Historisch Zaanstreek. Dat doet hij goed en sinds kort ook af en toe exclusief voor De Orkaan.

Vandaag zijn vierde bijdrage:

De spoorbuurt in Zaandam 

Op de eerste foto ziet u een deel van wat de Provincialeweg is geworden, men kon er toen rustig wandelen in een plantsoen. Links de ingang van de Nassaustraat, die nu niet meer aanwezig is, maar op de derde foto kunt u zien waar die toen en ook later nog zoals u ziet, zat.

spoorbuurt1

Er werd gebruik gemaakt van het plantsoen. De mensen die u hier ziet staan zijn, vooraan: Jaap en Cor Kroonenberg, twee neven. Dan hun grootmoeder mevrouw Kroonenberg-Rot, een zuster van de Westzaanse houthandelaar Piet Rot, die later zijn naam liet veranderen in Rote. Mevrouw Kroonenberg had een galanteriezaak op de hoek Westzijde-Hazepad. In de kinderwagen ligt Piet, een broer van Jaap. Vervolgens mejuffrouw E. Kroonenberg, die met haar moeder de zaak dreef, Elizabeth, een zuster van Cor, en mevrouw D. Kroonenberg-Zwart, de moeder van Piet en Jaap.

Op de tweede foto kijken we de andere kant op, zoals zichtbaar is in de buurt van het station, op enkele meters afstand van de plek op de vorige foto.

spoorbuurt2

Op de achterzijde van de tweede foto staat: aan de jongej. M. Kuijper p.a. den heer G. Kuijper Jz. Westzaan. Oom en tante, dat is op de fotokant te zien, waren de afzenders.

Helemaal rechts op de derde foto ziet u het oude politiebureau, maar alles wat hier stond is weg. Hoe de situatie nu is, mag volgens mij als algemeen bekend worden geacht.

spoorbuurt3

Ansichtkaarten raken uit de mode, maar ik denk niet dat van de huidige situatie in deze omgeving ooit zo’n kaart gemaakt zou worden, maar smaken verschillen natuurlijk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *