Op donderdag 24 december organiseert het Bureau Discriminatiezaken de 29e Zaanse fakkeloptocht tegen discriminatie.

De tocht begint om 19.30 uur bij De Groote Weiver aan de Industrieweg in Wormerveer. Stadsdichter Mandy Pijl zal enkele gedichten voordragen.

Om 20.00 uur gaat de tocht van start, begeleid door het Alkmaars Straatorkest. De tocht gaat door Wormerveer en Krommenie.

Uit het persbericht van Bureau Discriminatiezaken:

Een fragment van een tekst op de Facebook-pagina Steun de PVV: ‘Van mij mogen ze iedere Mocro doden. Aanrijden met een auto, de fik in een moslimschool of buurthuis. Open vuur met 9 mm.” Het is een bijna willekeurig voorbeeld van een hedendaagse haatzaaiende boodschap. Teksten als deze zijn bij honderden, zo niet duizenden op internet te vinden. Met name vluchtelingen, moslims en joden worden regelmatig digitaal bedreigd en beledigd.

Maar ook in het ‘echte’ leven is intolerantie nog altijd dagelijkse kost. Toen in 2015 grote groepen vluchtelingen naar Nederland kwamen bereikte het gebrek aan verdraagzaamheid een nieuw dieptepunt. Sommige politici misbruikten de migratieproblemen zelfs voor eigen gewin.

De Zaanse fakkeloptocht tegen discriminatie is volgens het Bureau Discriminatiezaken nodig “om te laten zien en horen dat discriminatie uit den boze is. Alleen al de vaak heftige en soms racistische reacties op de komst van Syrische oorlogsvluchtelingen naar Europa toonden het afgelopen jaar aan dat het ‘eigen volk eerst’-sentiment nog volop leeft.”

fakkeloptocht

Meer informatie via info@bdzaanstreek.nl of de website www.bureaudiscriminatiezaken.nl.

De foto is van de tocht van vorig jaar, gemaakt door Murat Sekercan.