33 Veldpark Vluchtelingen Vragen: 33 antwoorden

Gisteren vroegen wij wat jullie zouden willen weten over de vluchtelingen in ’t Veldpark. We kregen 33 vragen van lezers binnen.

Orkaankracht Neeltje Waagmeester kreeg een rondleiding door het kamp.

Zij vroeg COA’s locatiemanager Johanna Hoekman het hemd van het lijf. 

Ziehier het resultaat. 

 1. Is er voldoende toiletpapier?

Ja, er is zeker voldoende. Het is dé vraag die de locatiemanager van de noodopvang in het Veldpark minstens zes keer per dag moest en nog steeds moet beantwoorden. Er is altijd voldoende geweest. Sommige mensen vonden het moeilijk om als er iets op is het te vragen. Maar er is geen tekort geweest.

 1. Werken alle kachels?

Zowel in de recreatiezaal als in de slaapkamers werken de kachels. In de recreatiezaal waar we mochten kijken was het behaaglijk warm.

 1. Heeft iedereen dekens?

Iedereen heeft dekens.

 1. Hoe wordt er gekookt?

Er wordt niet gekookt, er worden dagelijks magnetronmaaltijden uitgereikt. Minst favoriet is aardappelpuree, absolute favoriet is pasta.

 1. Wie beheert de afstandsbediening van de Tv’s?

Er zijn nog geen tv’s. Degene die er in het begin stonden bleken niet voldoende voor de grote zaal. Er komen twee tv’s die op vaste kanalen zullen staan. In overleg kan besloten worden om ze op een andere zender te zetten. In feite is de bediening dus in handen van het COA.

 1. Zijn er al theekopjes?

Er is geen afwasgelegenheid, dus zowel de vluchtelingen als het personeel maken gebruik van plastic wegwerpbekers. Dit om te voorkomen dat mensen met hun mok onder de douche moeten gaan om ze schoon te krijgen.

 1. Hebben de vluchteling zelf geld? 

Sommige wel, maar niet allemaal. Via de alledaagse techniek krijgen sommigen van thuis geld. Dat gaat meestal om kleine bedragen. Maar er zijn ook mensen voor het regime gevlucht die vermogend waren.

 1. Hoe komen de mensen aan eten?

Dat krijgen ze van het COA: magnetronmaaltijden. Gerechten met aardappelen zijn over het algemeen minder populair dan die met pasta.

 1. Hoe komen de mensen aan boodschappen?

Wat nodig is krijgen ze. Zoals elke week een tasje met spullen als was blokjes, zeep, scheerspullen, maandverband voor de vrouwen e.d.

 1. In hoe verre kunnen ze zelf koken?

Niet. Er staan magnetrons, meer gelegenheid is er niet.

 1. is er een mogelijkheid om kleding te wassen?

Ja, er is een washok. Mensen krijgen was blokjes om te wassen.

 1. Wat is er voor afleiding?


Op dit moment is er een recreatiezaal met o.a. een air hockey-tafel, er is een sportveld en op dit moment wordt gekeken wat er aan activiteiten gedaan kan worden. De opvang staat er nog maar twee weken, in die tijd moest er van alles gegaan worden. Nu alles goed begint te draaien wordt er gekeken wat er nog meer nodig is. Er komen veel verzoeken van Zaanse bewoners. Initiatieven kan men doorgeven via noodopvang@zaanstad.nl De wijkmanager inventariseert en overlegt met de noodopvang. Aan de bewoners zal ook gevraagd worden wat zij leuk zouden vinden.

 1. Hoe komen jullie de dagen door?


Elke dag vinden veel bewoners van de opvang hun weg naar de Noorderkerk om wat Nederlandse woorden te leren, spelletjes te spelen en gewoon een kop koffie of thee te drinken. Verder gaan ze een blokje om, gebruiken het sportveld e.d.

 1. Hoe zien jullie de komende maanden?

Half december wordt de opvang gesloten.

 1. Hoe is de sfeer in het kamp?

De sfeer is goed. Dat vertelde niet alleen de locatiemanager, de paar journalisten die de opvang mochten bekijken ervaarden dat net zo. Bewoners waren nieuwsgierig naar wie wij waren, groetten ons en wilden weten wie we waren en wat we deden. In de recreatiezaal zagen we dat mensen zaten te eten, met elkaar spraken, op het terrein wandelden, kortom: heel gemoedelijk.

 1. Wat doen ze zoal op de dag?


Zie vraag 13

 1. Zijn er al mensen naar andere plaatsen gegaan (72 uurs opvang)?

Dit is geen crisisopvang, in ’t Veldpark zit een noodlocatie, waar mensen die geen bed hebben geplaatst worden. Als de opvang voorspoedig gaat, kan men snel naar een AZC maar met de enorme aanloop duurt het langer.

 1. Komen er nog nieuwe vluchtelingen bij?


Er zitten nu rond de 480 mensen in de noodopvang. 500 is het maximum en dan kan er niemand meer bij.

 1. En zijn ze niet allemaal verkouden geworden?

We zagen geen hoestende, snotterige mensen en bij de locatiemanager was ook niets bekend over een griepepidemie.

 1. Of er kookgelegenheden zijn?


Zie vraag 10

 1. Of ze het leuk vinden als er een activiteit georganiseerd wordt,
voor de mensen in de buurt en de vluchtelingen? (Om met elkaar te praten, dat iedereen wat eten maakt..)

Mensen die initiatieven hebben kunnen dat melden via noodopvang@zaanstad.nl Hou er rekening mee dat als je iets wil organiseren dat voor veel mensen moet zijn. Stel dat iemand voor 40 personen een maaltijd wil maken, voor welke 40 bewoners zou dat dan zijn? Dat soort keuzes kunnen niet gemaakt worden. Volgende week woensdag worden alle bewoners van de noodopvang uitgenodigd voor een diner in een Zaans partycentrum, er zal muziek zijn (ook gemaakt door bewoners op eigen initiatief). Verder wordt er momenteel gekeken naar wat er aan vrijetijdsbesteding mogelijk is.

 1. Zijn er al gezelschapspelletjes en speelkaarten?

Er zijn bewoners die wat kaarten en tricktrack hebben. Ook in de Noorderkerk kunnen mensen wat spellen spelen.

 1. Wanneer gaan ze weg? (vraag via Facebook in iets minder nette bewoordingen).

Half december.

 1. Is het mogelijk om een centraal punt, zoals een FB pagina op te zetten om door te geven wat er nodig is in het kamp? (Het is niet duidelijk waar vraag naar is.)

Het Leger des Heils verzorgt inname en verdeling van kleding en goederen voor de vluchtelingen die in het Veldpark wonen. Als er vraag is naar iets dan zal het COA onder andere media inzetten om een oproep te doen. Op dit moment voorziet het COA al wat nodig is.

 1. Waarom verder reizen door Europa als je in Turkije ook ” veilig” bent. Want je vlucht voor veiligheid?

In hoeverre is Turkije veilig? Denk aan de Koerden, aan de aanslag in Istanbul door IS..

 1. Vanaf wanneer mogen ze werken? 

Betaald werk mag pas als er een verblijfsvergunning is. Onbetaald werk is moeilijk omdat erg onduidelijk is hoe lang men hier blijft. Je zou kunnen denken: laat iemand wat klusjes doen, zoals de tuin schoffelen. Maar de kans dat iemand op de dag dat de klus gedaan moet worden al verplaatst is is aanwezig. Men zit in de noodopvang, om tot rust te komen. Vandaar dat hier niet op ingezet wordt.

 1. Wat denken ze van onze levensstandaard? 

Voor de gemiddelde Syriër is het hier luxer dan bij hen. Maar het is hier geen Walhalla. En er zijn ook hoogopgeleide mensen die moesten vluchten en die het thuis goed hadden. Natuurlijk zijn er ook mensen bij die met de verkeerde verwachtingen naar Nederland zijn gekomen. Die op het verkeerde been zijn gezet door mensenhandelaars.

 1. Is het verwarrend voor jullie om mensen op straat zien te lopen die elkaar niet groeten?

Vluchtelingen worden begroet en welkom geheten. En soms ook weer niet. Tijdens de rondleiding op het terrein waren er mensen die op ons af kwamen, maar ook mensen die ons niet aankeken. Wat dat betreft is het binnen in de noodopvang hetzelfde als buiten. De een is sociaal, de ander minder, weer een ander niet.

 1. Wat wil je weten van de Europese/Nederlands maatschappij ? Is er wat dat niet overeenkomt met tv beelden, of met wat je dacht te weten over het leven hier ?

Tijdens de rondleiding hebben we geen mensen gesproken. Het terrein is bestemd om tot rust te komen, om zich voor te bereiden op procedures.

 1. Hebben jullie de mogelijk tot cursussen, of informatieve bijeenkomsten over hoe wij leven (en misschien een stukje (sociale) geschiedenis)? Zouden jullie dit nuttig/interessant/leuk vinden ?

Een initiatief als dit kan uitgedacht worden en naar noodopvang@zaanstad.nl gezonden worden. Dan kan er in de noodopvang geïnventariseerd worden of er interesse in is.

 1. Hebben jullie een kennismaking wandeling mogen maken in Zaandam, inclusief de oudere wijken, misschien met gids ?

Vanuit de Noorderkerk zijn er rondleidingen geweest.

 1. Zijn er ook kinderen? Zo ja hebben ze ook kleurpotloden en kleurplaten?

Er zijn op dit moment vier kinderen. Er zijn een vader en moeder met 1 kind, een moeder met een dochter en een vader met twee kinderen. Op dit moment is er van alles voldoende.

 1. Hebben jullie moeite met de westerse gewoonte? Bijvoorbeeld vrouwen met los haar en korte rokjes?

We hebben geen vluchteling gesproken. De locatiemanager vertelde ons dat er geen incidenten van dien aard zijn geweest. Er wordt duidelijk gemaakt dat man en vrouw gelijk zijn. Als er alleen al gedácht wordt dat er vervelend over een medewerker gesproken wordt, wordt dat direct aangepakt.

De foto is van Meneer de fotograaf  

 

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Irene

  Ongelofelijk. Hoezo voldoende wc papier? waar was dat dan al die dagen? Jullie hebben niet eens met de mensen gesproken? Schandalig. En ze hebben nu gelukkig wel mokken voor de koffie en waarom zouden ze die niet mee onder de douche mogen mee nemen? Jullie willen dat alles via de coa gaat nou als dat was gebeurd dan hadden ze nog op slippers gelopen en zonder wc papier gelopen.Ook de kachels doen het pas sinds kort. Ik weet dat het snel is gedaan allemaal maar klop maar niet op jullie borsten want door de mensen erom heen hebben ze tenminste mokken schoenen toiletpapier. En die praten ook met de mensen misschien een idee?

  • De Orkaan

   Beste Irene,
   Wij hebben deze vragen 1:1 voorgelegd aan de locatiemanager en de antwoorden hierboven geplaatst. “Jullie willen” is hier niet aan de orde.
   Er lijkt behoefte aan centrale informatievoorziening en structuur in de verschillende initiatieven.
   In eerdere stukken op De Orkaan kun je lezen dat we diverse vluchtelingen gesproken hebben en dat we over de -vaak mooie- initiatieven geschreven hebben.
   Verder: jouw ‘op de borsten kloppen’ komt een beetje uit de lucht vallen?

   • Irene

    nee dat komt omdat ik een beetje boos ben. Er is gevraagd om toiletpapier. Je zag ze op slippers. Je zag ze zonder jas. Ze zeiden zelf dat het koud was. Er is gewoon te laat ingegrepen en dat vind ik kwalijk. Ik heb het dus nog netjes gehouden.

    • Beste Irene,

     Prettige gedachte dat een goed en zorgzaam mens als jij tussen ons in leeft. Welgemeend compliment van mijn persoonlijke zijde voor jouw inspanningen.

     Er was sprake van een logistiek probleem in het begin, heb ik begrepen vanuit meerdere media. Mede door prachtige initiatieven vanuit de Zaanse bevolking is dat zeer snel opgelost.

     Het Rode Kruis is één van de organiserende organisaties. Deze heeft een oproep geplaatst om meer vrijwilligers. Het Rode Kruis is de eerste organisatie, die ingeschakeld wordt bij rampen. Bijvoorbeeld bij een overstroming op Nederlands grondgebied.

     Het lijkt mij toe dat jouw talent in het coördineren bij calamiteiten ligt. Is het misschien een idee om je te melden bij het lokale Rode Kruis? http://www.rodekruiszawa.nl/nl/

     Geen verplichting hoor, maar misschien de moeite van het overwegen waard? Ik wens je verder een heel fijn weekeinde toe. Gelukkig is het wat droger weer.

     Met hartelijke groet,

     Sandra van Rij

     • Irene

      Ik hoop dat er veel vrijwilligers bijkomen :-). Ik ben het al bij een andere organisatie. Ik doe veel werk en kan me niet door 10en delen (al zou ik dat soms wel willen). fijn weekend Irene Peeters

 • Edward

  jammer van de vraagstelling, de meest onzinnige vragen, en dan de sullige antwoorden die totaal nergens over gaan, de vragen en antwoorden, zijn puur bedoeld, om de mensen eromheen te laten denken dat het zo ook echt zou zijn, vraag ze ook eens , waneer de rust is weergekeerd, of ze dan ook bereid zijn terug te keren, en niet te blijven hangen in het land waar het voor hun luilekkerland is, in het verleden gingen er ook imperials en busjes vol goederen naar het buitenland, met als gevolg, dat er een heenging, en hele families mee terug kwamen,

  • De Orkaan

   We zijn bezig met het inventariseren van de nieuwe vragen die opkomen. Ons lijstje is inmiddels alweer gegroeid tot 11 stuks.
   Zodra we hebben kunnen ontcijferen wat u precies voor vragen wilt stellen, zetten we ze erbij.

 • Het is en blijft diep triest dat veel mensen niet door hebben wat voor ramp er voor de deur staat- vrouwenrechten gaan verloren- homo rechten worden vernield, en de oorspronkelijke bevolking zal op termijn ernstig gaan lijden- hopelijk komen er andere tijden- En alle vrijwilligers van het tentenkamp moeten eens gaan nadenken-

 • kim

  Ik heb me bij de locatiemanager al meerdere keren aangemeld als vrijwilliger. Ook heb ik talloze keren geprobeerd telefonisch contact te krijgen. Ik krijg echter geen enkel respons, terwijl er nog steeds vraag is naar vrijwilligers. Hoe kan dit??? Ik ben gedreven, heb tijd en een zorgopleiding. Jammer dat daar niets mee gedaan wordt..

 • kim

  Ook bij het rode kruis heb ik me aangemeld en heel vaak via de mail. Snap niet zo goed waarom ik hier nu weer lees dat er vrijwilligers gevraagd worden terwijl de mensen die zich aanbieden geen oproep krijgen.

 • De Orkaan

  Over het Rode Kruis horen we weinig goeds. Die lijken weinig voor de mensen in deze locatie te doen. De locatiemanagers gaat alleen over wat er binnen het kamp gebeurt, en daar is voor vrijwilligers eigenlijk geen plek. Volgens ons zijnde beste plekken voor vrijwilligers de Noorderkerk waar koffie wordt geschonken en activiteiten worden georganiseerd en het Leger des Heils waar kleding wordt ingezameld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *