4 mei: Dodenherdenking in de Zaanstreek

Deze avond, 4 mei 2019, werden overal in de Zaanstreek de doden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Met twee minuten stilte om 20.00 uur, kransleggingen, muziek en toespraken.

Wij verzamelden hieronder de tweets met foto’s van de herdenkingen in Assendelft, Zaandam, Oostzaan, Wormerveer en Koog a/d Zaan (UPDATE: en foto’s uit Wormer).

De foto hierboven komt uit een tweet van wethouder Sanna Munnikendam die sprak in het Koogerpark.

Assendelft

Het Wilhelmus in Oostzaan (en de burgemeester die een krans legt)

Krommenie

Verzetsplantsoen Zaandam

Zaantheater

Koogerpark

Wormerveer

Wormer, met burgemeester Peter Tange

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jan Schoen

  Gisteren waren wij bij de herdenking in de Zaanbocht te Wormerveer. Er was een stijlvolle bijeenkomst in de Vermaning met optredens van Ruud Luttikhuizen (piano) en Damiano Rizzato (dwarsfluit), met citaten door Christel Bakker uit haar boek ‘Hervonden verleden’. Tijdens de stille tocht van de Vermaning over de Zaanweg naar het monument werd de stoet voortdurend door brommertjes en pizzakoeriers voorbij gescheurd. De herdenking bij het monument was waardig met een grote opkomst, Harmonie Apollo en een mooie toespraak van wethouder Natasja Groothuismink. Voorzitter Kees Klinkenberg, van het 4 mei comité Wormerveer, vertelde in zijn speech dat er dit jaar voor het eerst in 74 jaar een evenementenvergunning voor de herdenking bij de gemeente Zaanstad moest worden aangevraagd. Er is dus een vergunning nodig om de slachtoffers van de oorlog te mogen herdenken. Schokkend! ‘VRIJHEID LIJKT ZO NORMAAL’.

  • De Orkaan

   We gaan eens informeren… wij zien het als een ‘demonstratie’ voor de vrijheid, maar lezen in de evenementenverordening van Zaanstad dat er voor herdenkingen een vergunning nodig is, en dat er in veel gevallen ook voor betaald moet worden (€ 50 of € 200 per evenement).

  • De Orkaan

   Er is één vergunning aangevraagd en verleend voor alle herdenkingen samen (leges € 50). Het is inderdaad de eerste keer. Woordvoerder van wethouder Sanna Munnikendam: “De herdenkingen binnen de gemeente Zaanstad worden druk bezocht. Bij de herdenkingen hoort vaak een stille tocht waarbij deelnemers op de weg lopen. Om dit veilig te organiseren is er dit jaar in samenspraak met het 4 en 5 mei comité een vergunning aangevraagd en verleend.”

 • Jan Schoen

  Als het zo is dat de vergunning nodig is om deelnemers aan de stille tocht veilig op de weg te laten lopen, dan begrijp ik niet dat er voortdurend brommertjes, pizzakoeriers en zelfs auto’s langs de stille tocht in Wormerveer konden razen. Waar was de politie dan toen dat nodig was? Wisten ze niet hoe laat de herdenking begon?

  • De Orkaan

   Zaanstad:

   “Bij de behandeling van een aanvraag voor een evenementenvergunning wordt bekeken welke impact het aangevraagde evenement heeft op de omgeving, de bezoekers en andere belanghebbenden. Het is daarbij de verantwoordelijkheid van de organisator om eventuele gevaren voor o.a. de openbare orde en veiligheid te ondervangen door het nemen van maatregelen. Tijdens de behandeling van de aanvraag wordt getoetst of de aangegeven maatregelen voldoende zijn of dat aanpassingen nodig zijn in het evenement en/of er aanvullende voorwaarden in de vergunning worden opgenomen.

   Een organisator is daarbij niet gegarandeerd van politie aanwezigheid. Zoals aangeven is het de verantwoordelijkheid van de organisator om het evenement goed te laten verlopen (daarbij valt te denken aan beveiliging of verkeersregelaars).
   De politie bepaalt of zij inzet pleegt tijdens een evenement en zo ja, op welke wijze en in welke hoeveelheid.”

   Kortom: het aanvragen van de vergunning houdt geen verplichtingen in voor de gemeente, de aanvrager blijft zelf verantwoordelijk.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *