4 mei: dodenherdenking Joodse begraafplaats

Op maandag 4 mei is op de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk de jaarlijkse dodenherdenking.

Op de bijeenkomst zal worden gesproken door de burgemeester van Zaanstad Geke Faber, Ruben D. Boas, voorzitter van de Joodse Gemeente Noord-Holland Noordwest, Els Veenis-Kaak, voorzitter van het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad en Rabbijn
Shmuel Spiero, die ook voor zal gaan in het gebed voor de slachtoffers van de Holocaust.

Ter gelegenheid van het herdenken van 70 jaar Bevrijding worden ter nagedachtenis aan de 171 Joodse slachtoffers van Zaanstad, alle namen opgelezen uit het Herdenkingsboek. Dit zal o.a. worden gedaan door leerlingen van basisschool De Dijk West. (Mannelijke aanwezigen wordt verzocht een hoofddeksel te dragen.)

Film Roosje Drilsma
Monumenten Spreken maakte naar aanleiding van het monument op de Joodse begraafplaats een film over Roosje Drilsma, een Joods meisje uit Zaandam dat de oorlog niet overleefde.

christina melkChristina Melk (1927) was een buurmeisje van de familie Drilsma aan de Gedempte Gracht.

“Roosje was een beetje een fijn, teer meisje. Maar een leuk en vrolijk kind. Niet bazig of zo. Er was dat eten daar. Die kippensoep, dat vond ik altijd heel bijzonder. Maar ik merkte wel dat het milieu anders was als bij mij thuis. Alhoewel wij keurige mensen waren, was het toch anders. Ze hadden natuurlijk ook andere gewoontes. Ik dacht: ze is anders. Wat deftiger vond ik het er.”

Hieronder de film:

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Co Plomp

    Ik heb , in opdracht, een fotoboek gemaakt van de Joodse begraafplaats. Ik zou dit boek gaarne ter beschikking stellen aan geïnteresseerden/ belanghebbenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *