Op de kop af 40 jaar geleden, op de ochtend van 21 januari 1979, deed ik ’s morgens mijn gordijnen open. Ik woonde op de Pinksterbloemweg in Zaandam.

Ik deed ze meteen weer dicht. Ik had gisteravond wel wat gedronken. Maar zoveel? Geen roze olifanten zag ik, maar schaatsende kinderen. Op straat. Ik was gek geworden. Of toch niet?

Eerst maar eens douchen. Voorzichtig opende ik daarna het gordijn weer. Nog steeds: schaatsende kinderen. Op straat, tussen de auto’s. Het was dus waar.

Er had zich zo’n dikke laag ijzel op de straten vastgezet dat het een perfecte schaatsbaan was geworden. Overal in de Zaanstreek werd op straat geschaatst.

In Koog aan de Zaan, in de Hyacintstraat, is het vastgelegd door Jaq. de Boer. Twee mannen – de voorste met de karakteristieke Ard-en-Keesie-ijsmuts – gaan met lang slagen door de straat. Tussen de Simca, Volkswagenbusje, Opel Kadett en Peugeot 504 krabbelen de kinderen.

Het was 40 jaar geleden en ik had er 40 jaar niet aan gedacht totdat deze foto via Twitter voorbij kwam. Zaandam. Maar waar? En wie staan erop?

Op Facebook werden verschillende foto’s gedeeld over die dag…

Anton van Daal: Zoon Basje op de schaats in Westzaan

 

Marjolijn Haak: Als 19-jarige op de Boterbloemweg in Kogerveld

Door Piet Bakker