40 jaar geleden schaatsten we op straat…

Op de kop af 40 jaar geleden, op de ochtend van 21 januari 1979, deed ik ’s morgens mijn gordijnen open. Ik woonde op de Pinksterbloemweg in Zaandam.

Ik deed ze meteen weer dicht. Ik had gisteravond wel wat gedronken. Maar zoveel? Geen roze olifanten zag ik, maar schaatsende kinderen. Op straat. Ik was gek geworden. Of toch niet?

Eerst maar eens douchen. Voorzichtig opende ik daarna het gordijn weer. Nog steeds: schaatsende kinderen. Op straat, tussen de auto’s. Het was dus waar.

Er had zich zo’n dikke laag ijzel op de straten vastgezet dat het een perfecte schaatsbaan was geworden. Overal in de Zaanstreek werd op straat geschaatst.

In Koog aan de Zaan, in de Hyacintstraat, is het vastgelegd door Jaq. de Boer. Twee mannen – de voorste met de karakteristieke Ard-en-Keesie-ijsmuts – gaan met lang slagen door de straat. Tussen de Simca, Volkswagenbusje, Opel Kadett en Peugeot 504 krabbelen de kinderen.

https://youtu.be/5HvsJnaKVGs

Het was 40 jaar geleden en ik had er 40 jaar niet aan gedacht totdat deze foto via Twitter voorbij kwam. Zaandam. Maar waar? En wie staan erop?

Op Facebook werden verschillende foto’s gedeeld over die dag…

Anton van Daal: Zoon Basje op de schaats in Westzaan

 

Marjolijn Haak: Als 19-jarige op de Boterbloemweg in Kogerveld

Door Piet Bakker

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Anne

  Wij schaatsten op het Bullekerkplein.

 • Henny Tielrooy

  De voorste schaatser met de Jack en wit rode muts is Klaas Knaap de vader van mijn schoonzoon.

 • Geert Rijken

  Ben in december ’78 geboren Hyacinthstraat 8. Oranje Deux Chevaux is van mijn ouders volgens mij. Wat onwijs leuk

 • Leuk hoor. Ik zag de loodgieter ook al staan, vast iets bevroren geraakt.

 • Frits Krom

  21 januari ’79 waren de straten in Lochem kats beijzeld, dus op de schaats naar m’n werk, want fietsen was vragen om gebroken benen. Maar terug naar huis bleek dat Lochem zelf óók over een stel heuvels heen ligt. Of beter: over een aantal lichte welvingen in de bodem. Maar die hellinkjes òp te schaatsen, dat valt nog niet mee …

 • Siem

  IN 1967 reed ik van Oostzaan de dokters buurt naar Zaandam op friese doorlopers.
  Over de Kerkstraat richting Zuidervaart. Er lag toen 2 cm. ijs op de weg.

 • Harry Immink

  Dit weet ik nog heel goed want onze dochter Sharon is op donderdag 18 januari geboren in het ziekenhuis de Heel
  en op zaterdag 20 januari begon het s’middags omstreeks 16.00 uur te ijzelen. Ik kon die middag nog bij mijn vrouw op bezoek. S’avonds belde mijn vrouw op uit het ziekenhuis om te zeggen dat ik niet op bezoek mocht komen want de ziekenauto’s reden af en aan met mensen die gevallen waren. Zondag moest ik een dikke laag ijs van mijn auto af bikken en werd er inderdaad geschaatst op de weg.Dit alles was best wel een leuke ervaring.

 • brechtje

  Ik weet het ook nog goed. Ik ging op de schaats naar school, op Friese doorlopers en over de weg hoewel het ook over de Gouw kon en ik dat ook wel eens deed. Ik zat destijds op het Pascal. Een leuke herinnering!

 • Rob

  De zwart-wit foto is gemaakt in de Brikstraat, Peldersveld. Mijn zwager, de bedrijfsauto van mijn schoonvader en mijn eigen auto staan er op

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *