400 asielzoekers naar Achtersluispolder

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Zaanstad is akkoord met opvang van maximaal 400 asielzoekers voor de duur van anderhalf jaar op een boot in de Achtersluispolder.

Behalve de collegepartijen VVD, ROSA, PvdA, CDA, GL, D66 en CU gaven ook PvdD, DENK en SP een positieve zienswijze af zodat burgemeester Hamming het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor een ‘hotelboot’ voor de tijdelijk noodopvang van asielzoekers kan honoreren.

Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Met name op financieel gebied, de opvang mag de gemeente niks kosten. Daarnaast vroegen partijen om aandacht voor zinvolle dagbesteding, de inzet van vrijwilligers en vooral mogelijkheden voor OV en fietsvervoer vanuit het afgelegen gebied.

Deugpartijen

POV, DZ, LZ en PVV waren tegen, de laatste partij vond sowieso dat de instroom van asielzoekers gestopt moest worden. Zaanstad moet dus niet meewerken aan opvang. Partijen die hadden gepleit voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen deed hij af als naïeve ‘deugpartijen’. D66-raadslid Jan de Vries beschouwde dat als een geuzennaam: “dan ben ik maar een deuger”.

Van Haasen twijfelde eraan of er Afghanen zouden komen: “wij krijgen nareizigers uit andere landen in onze mik geduwd die door Vluchtelingenwerk worden geronseld, er komt hier geen Afghaan”. De Achtersluispolder vond hij ook nog eens gevaarlijk: “Deze mensen komen uit de woestijn en kunnen niet zwemmen”.

Kosten

Bij DZ en POV bestond vrees dat Zaanstad toch de rekening gepresenteerd zou krijgen. Bovendien vertrouwden ze het COA niet, daar kreeg Zaanstad nog geld van en bovendien zijn de kosten voor de niet doorgegane opvang aan het Rustenburg nooit vergoed. Die 400 van COA vond Harrie van der Laan boterzacht: “zo dadelijk staan ze voor de deur met: het zijn er 1.200”.

Tyler ter Meulen van LZ vreesde ook dat het Zaanstad geld zou kosten en dat de Achtersluispolder ongeschikt was (hij vond de Gedempte Gracht beter) maar uitgedaagd door Menno de Haas (ROSA) liet hij weten dat hij eigenlijk sowieso tegen opvang was: “onder de streep blijft er een dikke NEE over”.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Erik Schouten

  Wat gebeurt er dan na deze anderhalf jaar met deze mensen? Krijgen die een woning aangeboden?

 • Rik Romijn

  Ja natuurlijk zo snel mogelijk integreren.

 • Aaf Aafjes

  Wat te doen met die honderden oudere werkende jongeren die noodgedwongen nog bij hun ouders wonen of in veel te dure huurverblijven?
  Wat te doen met die honderden gescheiden mensen die noodgedwongen nog bij elkaar moet wonen onder 1 dak?
  Wat te doen met die honderden arbeidsmigranten die vele hete kolen voor ons uit het vuur halen in de distributiecentra en productiebedrijven en andere zware banen en die ook als mens willen wonen?
  Wat te doen met arbeidsmigranten die heel graag een bestaan willen opbouwen in Nederland door gezinshereniging, willen allebei het snot voor de ogen werken maar zelden daarmee geholpen worden en zo nooit uit hun te dure huurwoning komen? Laat staan kunnen INTERGREREN.
  Ook dit zijn mensen waar eens serieus aandacht aan besteed moet worden. Ze leven om de hoek en iedereen die dit leest herkent of kent wel iemand hierin.

  • Marc Dierikx

   Allemaal goede vragen, maar het lijkt me ook duidelijk dat het woningtekort niet door Afghanen veroorzaakt wordt. Dat hebben we gekregen door te stemmen op partijen die willen dat iedereen vanaf zijn 18e een huis koopt, de woningbouwcorporaties uitgekleed heeft, de prijzen van huizen opgedreven heeft met subsidie voor hen die het toch al konden betalen. Nu luilekkerland achter de rug is, is het tijd om ons eens te bezinnen in plaats van jet probleem neer te leggen bij hen die er niets mee te maken hebben.

 • Erik Schouten

  Wet houder wonen van de gemeente Zaanstad heeft in het tv-programma goedemorgen nederland van WNL toegezegd dat er in 10 jaar tijd 15.000 woningen worden bijgebouwd in Zaanstad. Druppeltje op een gloeiende plaat

 • Eerst de eigen mensen aan een huis helpen en dan de asielzoekers en net meer binnen laten vol is vol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *