Een van onze lezers ‘struijckelde’ bij de Europese verkiezingen van afgelopen donderdag over dit bordje: “Ter herinnering aan het slaan van de 1e paal door erelid C.J.Brugman op 8 juni 1974.

Sporthal De Struijck ontleent z’n (haar?) naam aan de Professor Struijckenstraat 19 in Zaandam, waar ze gevestigd is (dus niet aan de Oostzijde zoals wij altijd dachten).

Wie C.J.Brugman was en waar hij erelid van was zijn we niet te weten gekomen in het gemeentearchief. Wel vonden we daar een paar mooie oude foto’s van de sporthal.

Er werd niet alleen gesport in de hal (vooral het rolschaatsen was befaamd) maar er werden ook verzamelbeurzen, vogelshows, country-promoties, rashondenwedstrijden en kattenkeuringen (foto onder) gehouden.

* Bestaat de sporthal 50 jaar of 42 jaar? De tweede foto hieronder heeft als jaar 1974 en het bijschrift vermeld De Struijck, de derde foto is volgens het bijschrift uit juni 1982. Het jaar 1974 zou dus ook het nieuwe clubgebouw van de speeltuinvereniging st.Theresia kunnen zijn, dan was de heer Brugman daar waarschijnlijk lid van (en dan plannen we dit bericht opnieuw voor 2032)

Keuring van katten georganiseerd door de Ned. Kattenfokkers Vereniging, foto (1986) Derk Peeters (Gemeentearchief Zaanstad).
Grondwerkzaamheden voor de nieuw te bouwen sporthal De Struyck, Han de Groot, 1974 (Gemeentearchief Zaanstad)
Officiële opening van Sporthal ‘De Struyck”, Struyckenstraat, Zaandam. Muziek en een grote banner met de tekst ‘Medewerkers bedankt en sporters sukses”. (Derk Peeters, Gemeentearchief Zaanstad, 1982).
Sporthal de Struijk. Naast de sporthal bakkerij De Zeeuw, 1991, foto: Rob Bruijn (Noord-Hollands Dagblad Krantencollectie, Gemeentearchief Zaanstad).
Spelmoment tijdens de rolhockey interland Nederland-Italie, 1-5 (Derk Peeters, 1982, Gemeentearchief Zaanstad).

Door Piet Bakker. Foto’s: Orkaan, Gemeentearchief Zaanstad.