Arie Lems was de niet de eerste burgemeester van Zaanstad maar wel de eerste die als zodanig benoemd werd (de vorige – Reint Laan – was ‘meegekomen’ vanuit Zaandam). De klus van Laan, het samenvoegen van de gemeenten, was achter de rug, “een heel moeilijke klus” noemde hij het later. Lems zou tot 1988 burgemeester blijven.

In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. De afzonderlijke gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en Zaandam hielden op te bestaan en gingen op in een gemeente met 125.000 inwoners (dat zijn er nu al 160.000). De Orkaan gaat elke week terug in de geschiedenis, beginnend in 1974 totdat we in december bij ‘2023’ zijn aangeland. Uit elk jaar halen we een gedenkwaardige gebeurtenis terug. We hebben al een klad-lijstje met de meeste jaren, maar suggesties (wat in welk jaar en waarom) zijn altijd welkom.

Arie Lems

Lems overleed in Assendelft in 2003. Het was een flamboyante figuur die graag op de foto ging. Wij selecteerden er 10 uit het Gemeentearchief. Klik op de pijlen om alle foto’s te zien.

Elke week een jaar uit de geschiedenis van 50 jaar Zaanstad.

Door redactie De Orkaan. Foto’s van Gemeentearchief Zaanstad. Met dank aan Rienk Spiekstra voor hulp bij de namen.