500 ‘brugincidenten’ per week in Zaanstreek

Na het fatale ongeval in februari 2015 bij de Den Uylbrug heeft Zaanstad zeven weken lang alle incidenten op bruggen bijgehouden. Dat waren er zo’n 500 per week, maar daar zaten bijvoorbeeld ook alle gevallen bij waarbij mensen door het rode licht reden.

Behalve dat soort ‘normale’ incidenten ging het ook om mensen die onder slagbomen doorkropen, auto’s (ook vrachtauto’s en bussen) die slagbomen ramden, en boten die tegen steigers voeren.

Het bijhouden van alle incidenten was zo arbeidsintensief dat het experiment na zeven weken gestaakt is. Grote incidenten worden nog steeds bijgehouden. Recent werden er een jogger en een fietser tussen de slagbomen aangetroffen.

Vraagtekens
Dat we brugwachters terug krijgen lijkt overigens uitgesloten. Sterker nog, er zijn plannen om 80 Noordhollandse bruggen – waaronder de Zaanse – centraal vanuit Heerhugowaard te bedienen.

In het Zaans Beraad werden gister bij die laatste plannen grote vraagtekens gezegd. De gemeente mag niet zonder toestemming van de raad akkoord gaan aldus alle partijen.

Antwoord schuldig
Bij de bespreking bleek dat de coalitiepartijen de verantwoordelijke wethouder Leny Vissers steunden. Maar echt van harte ging dat niet. Ook daar waren veel vragen. Vissers kon  weinig vragen beantwoorden, ze moest vaak het antwoord schuldig blijven, wilde pas later antwoorden of liet het aan Sectorhoofd Veiligheid & Handhaving Hans van der Woude over om te antwoorden.

Spannend wordt het als het ongeluk in de raad wordt besproken. Het volledige college was bij het beraad aanwezig, evenals veel raadsleden die geen deel uitmaakten van het Zaans Beraad.

Aart Molenaar van DZ kondigde al aan een motie (van wantrouwen?) in te dienen over de brug. Roland van Braam (SP) zei: “niet de brugwachter zou terecht moeten staan, maar de wethouder en burgemeester.”

De Orkaan versloeg de bijeenkomst via Twitter. Hieronder een selectie.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *