KFC is de grootste Zaanse voetbalclub met 64 teams. Fortuna, SVA, Sporting Krommenie en WSV ’30 hebben meer dan 50 teams.

Kleinste Zaanse clubs zijn Knollendam, ZTS, PZC en Jisp met minder dan 10 teams. Maar ook de voormalige grootmachten Hellas Sport en Zilvermeeuwen horen bij de Zaanse voetbal-dwergen.

Het eens zo ambitieuze Hellas Sport heeft inclusief een G-team nog 13 teams, vorig seizoen verliet men de zondag-competitie. Vrouwen voetballen niet meer bij Hellas, er zijn nog 6 jeugdteams. Na de fusie tussen ZVV en ZFC in 1990 had Hellas grootste plannen. Er werden onder meer veel spelers van buiten aangetrokken. In 2002 en 2003 speelde de club op zondag in de 1e klasse.

Zilvermeeuwen voetbalt met 10 teams en is er nog beroerder aan toe. De club heeft geen A- en B-junioren meer, geen zaterdagvoetbal en geen meisjes- en vrouwenvoetbal.

Al jaren is er sprake van een fusie tussen Zilvermeeuwen, Hellas en Zaanlandia. Die laatste club (48 teams, waaronder ook vrouwenvoetbal en en 38 jeugdteams) heeft weinig te winnen bij zo’n samenwerking.

PSZ kondigde onlangs aan dat ze bij Hellas Sport gingen spelen en een “bestuurlijke samenwerking” met de club aangingen. Maar zelfs bij een fusie blijft Hellas/PSZ een voetbaldreumus.

De top 10
Behalve KFC, Fortuna, SVA, Sporting Krommenie en WSV ’30 horen ook Zaanlandia, Hercules, OFC, RCZ en Assendelft bij de top 10. Die 5 laatste clubs hebben tussen de 30 en 50 teams in de verschillende veldcompetities.

Hieronder alle clubs (klik voor grotere versie).

zaanse voetbalclubs grafiek 3

 

Alle clubs behalve PSZ en Knollendam hebben een jeugdafdeling. Zilvermeeuwen heeft geen A- en B-junioren, Saenden, Blauw Wit en RCZ hebben geen A-junioren.

Vrouwenvoetbal is mogelijk bij meer dan de helft van de Zaanse clubs. Hellas, ZCFC en WSV ’30 hebben ook G-voetbal op zaterdag.

Hoe is er geteld?
Alleen de veldteams, inclusief alle jeugdteams, zijn meegeteld (geen zaal dus), de meisjes zijn bij de jeugdteams geteld. De mini-pupillen zijn niet in het overzicht opgenomen.

Bij de senioren zitten ook de 35+ en 45+ teams en de G-voetballers. AZ, DZS (Neck) en OSV zijn niet meegeteld.

De bron is het officiële overzicht van de KNVB.

(In de eerste versie waren we Blauw Wit uit Westknollendam vergeten en stonden ook de G-voetballers van ZCFC er niet bij – nu dus wel: 622 teams bij 21 Zaanse clubs.)