Gister, 11 oktober, was het 70 jaar geleden dat vijf mensen door de Duitse bezetter werden gefusilleerd aan de Zaanweg in Wormerveer.

Op de foto-website Oog op Wormerveer foto’s van het monument en de bloemen die er ter gelegenheid van de herdenking zijn gelegd.

Op 3 oktober 1944 wordt op de ‘dronken brug’ in Wormerveer de collaborateur Gerben de Graaf neergeschoten door het verzet. Vier dagen later, op 8 oktober wordt de foute politieman Bouwens neergeschoten voor de slagerij van Fontijn. Diezelfde dag volgt een razzia in Wormerveer.

De ernstig gewonde De Graaf weet nog te vertellen dat Toffi Hofland bij de schietpartij betrokken is. Dirk Hofland, de vader van Toffi, wordt opgepakt. De Duitsers zijn op zoek naar Toffi die is ondergedoken. De moeder van Toffi wordt onder druk gezet: haar zoon moet zich aangeven, anders wordt zijn vader doorgeschoten – Toffi meldt zich niet. (Meer over de liquidatie van De Graaff in het boek “Korte Metten” van Erik Schaap, en ook op de website van Zaanstreek4045.)

Op 11 oktober rijdt een vrachtwagen door de Zaanbocht. Hij stopt voor de plek waar de agent is neergeschoten, tegenover nummer 86.  Omstanders worden tegengehouden. Ze moeten toezien hoe vijf, huilende en aan elkaar geketende mannen op de kade worden geposteerd en gefusilleerd. Onder hen is Dirk Hofland. (tekst van Monumenten Spreken, een Stichting die mini-documentaires maakt over de 27 oorlogsmonumenten in de Zaanstreek, ook is er al een film gemaakt over het monument aan de Zaanweg.
monument wormerveer