Deze kwam in onze mail. Het is zondagmiddag. Tijd voor een borrel en wat zoute pinda’s. Laptop en iPhone uit. Alleen deze dus even. Geen wederhoor, geen extra check, geen interviewtje of sfeerimpressie. Gewoon copy/paste. Moet kunnen (behalve dan dat Erik Schaap een beetje roet in het persbericht gooide – dat plakten we onder deze 1:1).


Zaandam – Vrijdag 26 januari vond er een feestelijke bijeenkomst plaats in Cultureel Centrum Bullekerk ter viering van het 75-jarig jubileum van de Stichting Zaandamse Gemeenschap. Deze Gemeenschap heeft recentelijk besloten zichzelf op te heffen en de Stichting over te laten gaan naar Stichting De Sluis Zaanstad. 

De Stichting Zaandamse Gemeenschap heeft sinds haar oprichting in 1948 tot doel het bevorderen van het culturele en sociale leven in Zaandam. Voorzitter Wim Borger, secretaris Renée Meijer en Margriet de Vries – voorzitter van de hernieuwde Stichting De Sluis Zaanstad – besloten het batig saldo van de Stichting te doneren aan een aantal culturele en maatschappelijke organisaties die voldoen aan de doelen zoals gesteld in de statuten van de Stichting.

De bestuursleden van de Zaandamse Gemeenschap gaven een mooie presentatie over de activiteiten van de Stichting in de afgelopen jaren en overhandigden een prachtige cheque aan de volgende organisaties: Reddingsbrigade Zaanstad, Stichting Autoladder Zaandam, Stichting Blusboot De Weer Zaandam, Hospice het Tij Zaandam, New Moon Orchestra, Stichting Zaans Brandweermuseum ‘Protector’, Stichting tot behoud van stoomschip De Elfin, Stichting de Zaanse Kaper en Cultureel Centrum Bullekerk. De cheque voor de Bullekerk wordt gebruikt voor een bijdrage voor de nieuwe concertvleugel, die diezelfde middag bespeeld werd door pianist Ruud Luttikhuizen.

Tentoonstelling Stichting Zaandamse Gemeenschap
Gemeente Archief Zaanstad heeft het initiatief genomen om een tentoonstelling in te richten over de activiteiten die de Zaandamse Gemeenschap de afgelopen 75 jaar heeft georganiseerd. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk en tot en met 17 mei 2024 te zien in de publiekshal van het Stadhuis. De opening van deze tentoonstelling vond deze middag plaats in de Bullekerk en werd verricht door wethouder Harrie van der Laan.

PS: bij Gemeentearchief is een expositie over de Zaandamse Gemeenschap.


Hier de roet in het eten van Erik Schaap (Zaandamse Gemeenschap bestond dus al in 1945: 79 jaar oud!)

Door redactie Orkaan. Bronnen: Persbericht Zaandamse Gemeenschap & Tweet/X Erik Schaap. Foto: Bullekerk.