‘Hunk?! Een studentenvereniging in Zaandam? Hoe?’ We horen het je denken*, alleen de vraag zou niet moeten zijn ‘hoe?’, maar: ‘hoe lang?’

Welnu, leuk dat je het vraagt: de Zaanse Studenten Vereniging (ZSV) bestaat 75 jaar! En dat is iets om bij stil te staan. 

Amper 4 jaar na de oorlog op 22 maart 1949 ontstond de ZSV, zonder dat er überhaupt een hogeschool of universiteit in de Zaanstreek gevestigd was. 75 jaar later, en nog steeds zonder hogere onderwijsinstellingen, vieren de leden het lustrum in de Bullekerk in Zaandam op 13 april en ‘iedereen is welkom.’ Maar daarover later meer. Wij ondervragen eerst Noor Keuning. Zij zat vier jaar lang in het bestuur. Inmiddels studeert ze niet meer, maar ze blijft zich inzetten voor de vereniging: ‘Onze vereniging is eigenlijk bedoeld voor de mensen die tijdens hun studie graag thuis willen blijven wonen’ vertelt ze. Thuis blijven wonen, kan in dit geval ook betekenen dat de leden wel uit huis gaan, maar in de Zaanstreek blijven wonen. Er zijn namelijk een aantal studio’s en studentenkamers die door leden worden bewoond naast en boven de Soos, het verenigingsgebouw/café/zuiptent van ZSV: 

‘De actieve leden studeren bijna allemaal in Amsterdam, dus vanuit Zaandam ben je zo op college.’

De vereniging telt nu tussen de 50-60 studenten. Natuurlijk visten we naar ont(zaanse)groen-ingsrituelen als molenwiekhangen, klompigen, zaanwaterboarden of zestig uur aangesloten luisteren naar Wolter Kroes, maar wij vingen bot bij Noor: 

‘We zijn totaal niet elitair. Er is wel een inauguratie, maar daar blijft het bij.’ 

Gelukkig maar. Wel was de vereniging een stuk officiëler in de vroegere jaren. Dat is al af te lezen aan de naam die zij aan hun eerste eigen pand in 1967 gaven: Augias. Koning Augias, bekend uit Griekse verhalen, was een smeerpijp: hij had een megastal vol koeien al dertig jaar niet uitgemest. Held Hercules moest de boel aanpakken (Hij klaarde het stinkende klusje binnen een dag). 

Het pand Augias, aan de Parkstraat in Zaandam, nu de Soos, is nog steeds in handen van de studentenvereniging. Voor velen is het pand, en is de vereniging onbekend, maar na 13 april weet iedereen hen te vinden. 

Wat gebeurt er op 13 april? 

Vanaf 16.00 uur is er sprake van een veelzijdige planning, waaronder meerdere bandjes (waaronder onze helden Danny Loef en the Stickers), een quiz en er zal ook een kunstenaar aanwezig zijn om tijdens het lustrum een kunstwerk te maken. Dit kunstwerk wordt dezelfde avond nog verloot onder het publiek. Iedereen, echt iedereen, is welkom in De Bull en in die Augiasstal aan de overkant. 

  • Tip: Als je gaat, meld je dan wel even aan op de site van de vereniging. Daar zullen ze blij van worden.
  • Weetje: Alle archieffoto’s van de vereniging zijn onlangs overgedragen aan het gemeentelijk archief. 
  • Nog een tip: Dus als je geïnteresseerd bent in die foto’s, ga dan gerust een keertje langs.

*Weest gerust: we kunnen je niet horen denken. Het is een journalistentrucje om jou een vraag in de schoenen te schuiven die we eigenlijk zelf hebben.

Door: Remi Kerkhoven, foto’s van de ZSV. Als jij zelf foto’s en/of verhalen te delen hebt: mail dan vooral naar info@deorkaan.nl