80 jaar ZZV Roeien, twee nieuwe boten gedoopt

Al 80 jaar zit de roeiafdeling van de Zaanlandsche Zeil Vereeniging aan de Havenstraat in Zaandam.

Gister, zaterdag 14 november werd dat jubileum gevierd met een receptie en met de doop van twee nieuwe boten.

ZZV heeft al jaren de traditie om haar boten te vernoemen naar leden die veel voor de vereniging betekend hebben of naar Zaanse molens. De twee recent aangeschafte skiffs zijn vernoemd naar de molens De Huisman en De Gekroonde Poelenburg.

De skiffs werden voorgeroeid door ZZV roeisters Laura Stroo (links boven op de foto) en Petra Lelie.

De officiële doophandeling werd verricht door ZZV roeister Esther v.d. Loos (onder met bestuurslid Hans Bonekamp) die waarschijnlijk komend jaar Nederland zal vertegenwoordigen bij het nummer aangepaste mixed dubbeltwee tijdens de paralympische spelen in Rio de Janeiro.

ZZV14112015_Esther vd Loos

In 1935 werd vanuit de Zaanlandsche Zeilvereniging de roeiafdeling opgericht, hier een historische foto uit 1937. De werf Conrad op de achtergrond. Het was de eerste overwinning voor een ZZV damesploeg op het thuiswater. De foto is gemaakt vanaf de toenmalige locatie van de roeivereniging aan de Havenstraat. Op de plaats van scheepswerf Conrad staat nu de flat Conrad naast de Den Uylbrug. Het clubhuis van de vereniging staat nu iets meer naar het noorden.

Jubileum_80_jaar_roeien

Op de foto hieronder het ZZV-bestuur (v.l.n.r. Andrew Zaal, Hans Bonekamp, Caroline de Vries, Rianne Piets, Laurens de Wit, Sandra de Wit, Richard Hietberg, Pamela Zents en voorzitter Johan Molenaar) tijdens de plechtigheid, op de achtergrond zijn nog steeds de huisjes van het Vissershop te zien.

ZZV14112015_144

De tekst over het jubileum en de foto’s van Esther v.d. Loos, Laura Stroo en het ZVV-bestuur zijn van Ernst Debets, de foto uit 1937 en de tekst daarbij komen van de website van ZZV.

Via Havenees en kenner van de Zaanse (oorlogs)geschiedenis Erik Schaap kregen we nog deze vooroorlogse foto van een groep ZZV-roeiers in de Havenstraat. Staand, uiterst rechts Remmert Aten. Zittend: uiterst links Sjoerd Hondema en naast hem Cees Buijs. Drie prominente verzetsstrijders. De foto komt uit de collectie van Charlot Smith-Buijs. (klik op foto voor grote versie.)

ZZV, Havenstraat. Onder v.l.n.r. Sjoerd Hondema, Cees Buijs, onbekend, Piet Schipper collectie Charlot Smith-Buijs

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *