Vandaag zijn de eerste vier Zaanse Sinterklaas-intochten: Krommenie, Oostzaan, Westzaan en Assendelft. Zondag Wormer en opnieuw Assendelft. Volgend week komt de Sint op nog zeven plekken aan. In veel gevallen is er alleen een rondtoer.

Grote afwezige is de ‘grote’ aankomst in Zaandam met de burgemeester. Die gaat niet door vanwege coronaregels. Discussie over Zwarte Piet is daarmee in Zaandam even van de baan. Maar voorbij is die discussie niet.

De meeste organisatoren houden zich op de vlakte of hebben het over ‘Sint en zijn Pieten’. In Wormerveer zijn roetvoegpieten. In Zaandam-Zuid worden nadrukkelijk Zwarte Pieten ingezet. In Zaanstad werd in 2020 een motie aangenomen waarbij leden van B&W werd gevraagd niet aanwezig te zijn bij intochten met Zwarte Pieten.

Ongewild werd ook De Orkaan meegesleept in de discussie. We kregen op Twitter het verwijt dat we archieffoto’s met Zwarte Piet lieten zien, maar ook: “als Als Zwarte Piet maar zwart is”.

Haatdragend taalgebruik

Facebook verwijderde binnen een half uur ons bericht over de intochten omdat het strijd was met “richtlijnen voor de community inzake haatdragend taalgebruik.” Dat was raar, het was een overzicht van intochten. Boosdoener was de archieffoto van Sinterklaas in Oostknollendam waar op de achtergrond Zwarte Piet te zien was. Dat mocht niet. Facebook weert foto’s en filmpjes van Zwarte Piet. Vorig jaar zijn ook groepen waarin gepleit werd voor Zwarte Piet verwijderd van Facebook. Nieuwsfoto’s van intochten zijn echter uitgezonderd. We maakten bezwaar bij Facebook en na een uurtje was het bericht terug. Maar toch… de waarschuwing dat ‘herhaaldelijke schending’ tot ‘verdere accountbeperkingen’ kunnen leiden zat ons toch niet lekker.

De Orkaan is geen partij in de discussie over Zwarte Piet. We schrijven erover als het zich in de Zaanstreek voordoet (dat was bv. het geval toen de landelijke intocht hier werd georganiseerd) en we publiceren overzichten van de intochten. En als op een archieffoto een Zwarte Piet staat, gebruiken we die gewoon. We gaan het verleden niet uitgummen. Als de roetveegpiet de nieuwe norm wordt ,hebben we volgend jaar genoeg andere archieffoto’s.

Hier het overzicht van alle Sint-intochten.

Reageren mag (graag zelfs), maar ook hier: hou het netjes, geen gescheld, geen beledigingen…