De gemeente Zaanstad heeft zelf de omgekeerde blauw-wit-rode vlaggen die langs de Provincialeweg bij Krommenie en Assendelft aan de lantaarnpalen hingen niet weg hoeven te halen.

Zaanstad was het wel van plan – maar had geen haast (‘geen prioriteit’). De Provincie Noord-Holland had dat kennelijk wel en loste zo het probleem van Zaanstad op.

Via Twitter vroeg David Warnsenius op 3 augustus aan Zaanstad: “wat gaan jullie doen aan die omgekeerde Nederlandse vlaggen aan lantaarnpalen langs de provinciale weg door Zaanstad. Erger me rot eraan?”

Zaanstad liet weten dat zolang de vlaggen “niet zorgen voor onveilige situaties dit voor ons geen prioriteit [heeft]. Wel monitoren we de plekken waar de vlaggen hangen. Als ze een risico zijn voor de verkeersveiligheid worden ze weggehaald.” En ze voegde daaraan (4 augustus) toe: “de Provincie heeft zojuist bekend gemaakt dat zij de protestvlaggen langs de wegen gaan weghalen.”

Erik Schouten vroeg: “Waarom de provincie wel en Zaanstad niet?” Daarop schreef Zaanstad vandaag (5 augustus) dat de protest-vlaggen inmiddels waren weggehaald, en: “we hadden wel de intentie om ze op enig moment weg te halen. Dat is nu gedaan dus.”

Die kastanjes zijn dus door Noord-Holland uit het vuur gehaald. Dat Zaanstad de intentie had om ze weg te halen werd pas na de actie van de provincie duidelijk.