Rond 5 uur vanmiddag plaatste de politie Zaanstreek een bericht op haar Facebookpagina: “ATTENTIE INWONERS OOSTZAAN”.

De inhoud liegt er niet om. Door een stijging van het aantal woninginbraken in de kippen-enclave worden de inwoners opgeroepen een handje te helpen: ‘Wij hebben u nodig deze te doen afnemen.’

Wat kan je doen? Wat moet u doen? De Hermandad heeft een paar unieke tips voor ons in petto, goed dat er politie is, wij hadden we zelf nooit aan gedacht.

  • Loop ’s avonds eens een rondje en wees alert. De meeste inbraken worden ’s avonds gepleegd. (Gezond en misschien kom je die leuke buuf nog tegen).
  • Bel 112 bij een mogelijke voorverkenning van of een heterdaad woninginbraak. Niet twijfelen, niet eerst zelf onderzoek doen, direct 112 bellen. Let goed op signalementen en voertuigen. Kentekens zijn belangrijk om te onthouden.
  • Sluit uw woning goed af. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. (kleedje over het plasmascherm).
  • Gaat u weg? Laat uw buren uw huis in de gaten houden.

Hoe de overlaten eruit zien weten ze trouwens al, bij het bericht stond niet alleen een signalement, maar zelfs een foto.

waarschuwing inbrekers

Of het “aantal inbraken” toeneemt is onduidelijk, gister werden er wel twee jongens van 15 en 16 uit Zaandam en Oostzaan aangehouden wegens een poging tot inbraak.

In totaal waren er in 2016 8 woninginbraken in Oostzaan, en 7 pogingen daartoe.