De gemeente Amsterdam beloofde extreme verkeershinder in 2025. En dat heeft ze waargemaakt: werk aan de Ring A10 Noord, veel werk in de stad en aan het spoor en de afsluiting van een deel van de Ring op 20 juni (750 jaar Amsterdam). In Zaandam komen daar nog de werkzaamheden aan de Thorbeckeweg bij.

Voorlopig hoogtepunt is de twee maanden durende afsluiting van de Tweede Coentunnel tussen 12 juli t/m 15 september. Daar zal vooral verkeer richting de Zaanstreek last van krijgen: doorgaand verkeer van de A10 West richting A10 Noord en de A8 moet omrijden via de A10 Zuid en A10 Oost. De wisselbuis is alleen open voor nood- en hulpdiensten en bussen. De Eerste Coentunnel is wel open. Tijdens de afsluiting rijdt bus 395 tussen Zaandam en Amsterdam vaker.

Hempont elke 10 minuten

De Hempont zal gedurende de periode dat de Tweede Coentunnel dicht is vaker varen. Op werkdagen vaart de pont iedere 10 minuten, in plaats van iedere 20 minuten. Volgens het GVB krijgen fietsers en voetgangers voorrang op de pont. In de drukste weken zullen verkeersregelaars het verkeer richting pont in goede banen leiden aldus de Fietsersbond Zaanstreek.

Voordat de afsluiting begint wordt in de nachten 10-11 juli en 11-12 juli de verbindingsboog A10/A8 afgesloten voor het verkeer.

Het goede nieuws is dat 2025 al half voorbij is en dat het werk aan de geluidsschermen op de Ring Noord al deels klaar is. Dat werk duurt nog tot begin november. Voorlopig blijven de rijbaanversmallingen en de 90 km per uur.

O ja, dan hebben we tussen 19 augustus en 24 augustus ook nog Sail Amsterdam waar veel extra drukte wordt verwacht in en rondom Amsterdam.

Met de campagne ‘Vaststaan of meebewegen: wat doe jij? helpt Amsterdam Bereikbaar reizigers bij het maken van slimme reiskeuzes om de impact van de werkzaamheden zo laag mogelijk te houden: autodelen, openbaar vervoer, fietsen of thuiswerken. Er worden extra bergingswagens ingezet om bij ongelukken sneller de weg vrij te maken en files te verminderen.

Door: Piet Bakker. Informatie van Amsterdam Bereikbaar (ook foto boven), Rijkswaterstaat en Fietsersbond. Foto onder: geluidsscherm langs de Ring Noord (De Orkaan).