Het was afgelopen dinsdag een lange zit, en vanavond – 15 mei – wordt het ongetwijfeld opnieuw een lange, lange avond voor de raadsleden. In het Zaanstad Beraad staat deel 2 van de inspraakavond over de Zaanse Schans op de rol.
Van de 30 insprekers kwamen er dinsdag achttien aan bod. Rond 23.00 uur werd het beraad toen afgesloten met de belofte dat de anderen deze donderdag aan de beurt zouden komen.
Frans Hoving van Stichting Voetveer Zaandijk beet dinsdagavond het spits af. Wat volgde was een fascinerend schouwspel waarin mensen van de erfgoedclubs en ondernemers hun visie gaven op de plannen om de Zaanse Schans af te sluiten en entree te gaan heffen.
Emoties
De emoties liepen soms hoog op. Sommige insprekers waren vooraf bang dat ze te emotioneel zouden zijn om hun verhaal te doen en lieten hun brief aan de raadsleden daarom door een ander voorlezen.
Andere insprekers wonden geen doekjes om hun mening over de plannen. Philip Hofmeijer van actiecomité Red De Zaanse Molen sprak over een blamage en luchtfietserij. De heer Smit, adviseur ondernemersverenigingen Zaanse Schans, verbaasde zich erover dat er maar heel weinig over de financiën werd gesproken. ‘Triest’, zo noemde hij de cijfermatige onderbouwing van de plannen.

Guillaume van Grinsven, voormalig voorzitter van Ondernemersvereniging Zaanse Schans, was zeer emotioneel tijdens zijn inspraakbeurt en vond dat de ondernemers als paria’s werden weggezet. Veel ondernemers vertelden dat ze zich gepasseerd voelen door de erfgoedpartijen. Ondernemer Simon Spanjer verwoordde dat het best:
‘De Schans zijn we met zijn allen. Zie de schans als een eiland waar je zoveel mogelijk met elkaar moet werken. Maar het ontbreekt nu aan leiderschap en we beginnen niet bij de fundering.’
Vanavond dus deel 2 met nog twaalf sprekers:
- De heer Engels, ondernemer Zaanse Schans (‘De Saense Lelie’)
- Mevrouw Fetter
- Henri Willig, ondernemer en eigenaar Willig concern (waaronder Kaasmakerij ‘de Catharina Hoeve’)
- De heer J. Kooijman, ondernemer Zaanse Schans (Klompenmakerij ‘de Zaanse Schans’)
- Lotte Boer, ondernemer Zaanse Schans (‘Trash & Treasures het Jagershuis’)
- Mevrouw Van Delden, ondernemer Zaanse Schans (Tinnegieterij ‘de Tinkoepel’)
- De heer R. Kooijman, ondernemer Zaanse Schans (Klompenmakerij ‘de Zaanse Schans’)
- De heer Sluiter, directeur Zaan Tours
- Mevrouw Kraakman, namens dhr. Linnenbak (ondernemer bij de Zaanse Schans)
- De heer Spanjer, namens dhr. Kempenaar (ondernemer verfmolen ‘de Kat’)
- De heer Noom
- De heer Spaander, muzikant op de Zaanse Schans
Het Zaanstad Beraad kun je volgen via ons liveblog of via de livestream.
Door Di-Lan Sun.
meneer dat wat u ziet klopt, maar kijk niet een kant op het zijn hoofdzakelijk de fietssers en aanverwanten, natuurlijk moeten overstekende voetgangers ook opletten zo ook het verkeer daar, op het veerkeers theorie heb ik geleerd dat voetgangers voorrang verleend moet worden.
Dus niet een zo debok zoeken om gelijk te krijgen
Albert. Kloppenburg.
ik ben zaandijker en loop wekelijks in en om het Toeristengebied . en zie dan circus tafrelen van fietsers /wandelaars/ chaos /
er moet gedoseerd worden denk ik met entree dacht zelf aan een tientje
gold zilver brons card
en gebied in 3 zones indelen
voor bij de spar is het gewoon gevaarlijk op het fietspad ( structureel) in hoogseizoen
gemeente ga beleid maken aub !
Beste mensen zelf kom ik al ruim vijftigjaar vier keer per week op de zaanseschans, heb het dan ook drukker zien worden,maar laten wij nu geen zondebok zoeken om dit waanzinnige plan door te voeren, persoonlijk vind ik dat de gemeente feelbeter een andere oplossing kan zoeken en niet met dollar tekens in de ogen dingen doen dat meer schade opleverd. Zie danook de toekomst voor de Z.schans somber in als dit door gaat.
Ik ben het niet eens met je, ik fiets minmaal 3x per week langs de Spar maar ik herken jou probleem niet.
Toeristen zitten meestal op de bankjes of lopen naar het verkeerslicht om over te steken.
Het is daar wel een rothoek als je op de fiets wilt oversteken.
Ik heb meer last van fietsende schooljeugd die met z`n drieen naast elkaar, de beruchte gastjes op fatbikes en wielrenners die veel te hard rijden en dat gebeurd ook in de het laagseizoen.
Nee, de toeristen houden zich wat dat betreft beter aan de regels.
nu krijgen een paar fatbikers de schuld
paar kids van 14 van de chaos daar ?
huh
Ik ben een geboren en getogen Zaankanter van 87 jaar maar wat er nu gebeurd over de gang van zaken vind ik een schandalige gebeurtenis. Ik kan mij niet herinneren dat zo even bestuurlijke dwaling ooit is voor gekomen in de Zaanstreek.
Huilie, Huile van alle ondernemers, iedereen gaat failliet als de toeristen ook een bijdrage gaan leveren. Helaas horen we de bewoners niet die blij zijn dat er eindelijk stappen worden ondernomen.
Een tussen oplossing zou nog kunnen zijn, zet er een hel voor van 1 maart tot 1 oktober. In deze periode betalen de toeristen een bijdrage en zet het hel open in de winter maanden als er minder toerisme is. Dat is een oplossing die beide kanten een uitgang biedt en de gemeente inkomsten om te handhaven en de monumenten te behouden.