Vijf juridische adviezen over de onttrekking van de Zaanse Schans aan de openbaarheid en andere, daarmee samenhangende zaken, worden door Zaanstad minstens tot 2030 geheim gehouden.

Het eerste advies is al van 6 februari 2024 toen er nog helemaal geen sprake was van onttrekking aan de openbaarheid. Op 11 april 2024 wordt opnieuw een advies aan B&W gezonden. Dan wordt ook de pilot met een vrijwillig ticket bekend gemaakt. Die pilot – van juni tot september 2024 – kostte ruim een miljoen maar mislukte omdat slechts 10 procent van de bezoekers bereid was een kaartje te kopen.

Dat de gemeente zich al ruim een jaar geleden juridisch liet adviseren over onttrekking aan de openbaarheid – een plan dat pas een jaar later openbaar werd – viel verkeerd bij Marianne de Boer (LZ) die onder verwijzing naar die geheime stukken tijdens de raad van 22 mei stelde dat de pilot dus in feite neer was gekomen op verkwisting van publiek geld. Jos Kerkhoven (DZ): ‘we worden voor de gek gehouden’. Maar meer kon of mocht hij er ook niet over zeggen.

Fysiek hek

Die adviezen – het derde op 23 oktober 2024, het vierde op 10 april 2025 (bij de lancering van het onttrekkingsplan) en het vijfde op 13 mei 2025 (toen de discussie over het plan was losgebarsten) gingen niet uitsluitend over onttrekking, ook de kwestie van het het al-dan-niet fysieke hek kwam volgens De Boer langs in die adviezen (inmiddels als harde randvoorwaarde in het voorstel opgenomen).

Volgens de raadsinformatiebrief van wethouder Breunesse gingen de adviezen ook over de ticketverkoop en over ‘diverse zaken waar mogelijk rekening mee dient te worden gehouden’.

Bij die ‘diverse zaken’ zou best de gratis toegang voor inwoners van Zaanstad en Wormerland kunnen zitten. Of dat juridisch mogelijk is, blijft vooralsnog onduidelijk. Dat vond de gemeenteraad eigenlijk ook, daarom kreeg het raadsvoorstel via een unaniem aangenomen amendement de harde ‘randvoorwaarde’ mee dat de plannen niet doorgaan zonder dat die gratis toegang is geregeld.

Schadeclaims

Zaanstad wil de adviezen niet openbaar maken vanwege financiële belangen van de gemeente. Voor het goed functioneren van de overheid is geheim juridisch advies nodig aldus de gemeente. Ook omdat Zaanstad er vanuit gaat dat ze juridisch aangesproken zal worden:

“Gelet op de belangentegenstellingen is niet uit te sluiten dat de gemeente in rechte aangesproken zal worden; zowel op haar publieke besluiten als op mogelijk schadeclaims. Daarom is het niet wenselijk om de proces-strategie openbaar te maken. Dat kan de gemeente schaden.’

Als er rechtszaken volgen, zal Zaanstad waarschijnlijk toch die adviezen openbaar moeten maken of er tenminste gebruik van gaan maken.

Waarom ze geheim zijn is ook een beetje merkwaardig, ze tonen namelijk volgens de gemeente aan dat Zaanstad helemaal goed zit:

‘Uit de adviezen volgt telkenmale dat het nemen van een onttrekkingsbesluit door uw Raad mogelijk is’.

Door Piet Bakker op basis van Raadsinformatiebrief Zaanstad en gemeenteraad van 22 mei 2025. Foto: Jos Kerkhoven (DZ) zwaait met de geheime stukken.